Dobra novica je, da je mogoče z nekaj preprostimi ukrepi omogočiti zdravo bivalno okolje ter preprečiti alergične reakcije, kot so kihanje, solzenje oči ali izpuščaji.

Vzglavniki

Kdaj ste nazadnje očistili ali zamenjali otrokovo blazino ter iz kakšnega materiala je narejena? Če vaš otrok trpi za alergijami ali astmo, uporabljajte raje sintetične vzglavnike namesto tistih, ki so polnjeni s perjem. Operite prevelko vzglavnika vsaj enkrat na teden, zaščitno prevleko enkrat na mesec in vzglavnik najmanj dvakrat na leto. Vzglavnike zamenjajte na tri leta. Če niso dovolj čisti, spite na pršicah, pa se tega niti ne zavedate.

Zavese za prhanje

Ne uporabljajte zaves za prhanje iz vinila, saj se na njih hitreje razvije plesen, poleg tega pa oddajajo škodljive snovi. Izberite raje zaveso iz najlona ali vodoodpornega bombaža.

Pregrinjala za kavč

Kavče in fotelje, na katerih redno počivate, pregrnite s pregrinjali, ki jih lahko pogosto operete ter odstranite umazanijo in prah. Izbira barv in vzorcev je tako velika, da boste zagotovo našli primeren model za vaše stanovanje.

Barva

Vsake toliko časa prebarvate stanovanje in tudi otroško sobo? Barva lahko sproži pri otrocih bolezenske odzive, četudi je od barvanja minilo že več let. Uporabljajte le nestrupene barve, ki ne oddajajo škodljivih snovi in neprijetnega vonja, saj so prav tako lepega videza kot navadna barva.

Talne obloge

Talne obloge, ki popolnoma prekrivajo tla (npr. tapisom), so prepovedane, če otrok trpi za astmo ali alergijami. Če že hočete prekriti del tal, položite nanje preproge ali tekače, ki jih lažje vzdržujemo, vendar jih redno sesajte in čistite. Uporabljajte sesalnik s filtrom hepa.

Plesen

Če je vaše stanovanje preveč vlažno, se v njem naseli plesen. Pogosto preverjajte stene, še posebno za gospodinjskimi aparati – pomivalnim strojem in hladilnikom. Redno čistite straniščno školjko, umivalnik in kabino za prhanje, kjer se prav tako lahko razvije plesen.

Živali

Domačih ljubljenčkov ne spuščajte v otroško sobo in še posebej ne v otrokovo posteljo. Če ima otrok alergijo, živali pogosto kopajte, da z dlake odstranite prhljaj in morebitne alergene.