Naravna čistilna sredstva so mnogokrat ravno tako učinkovita kot umetna, z njihovo uporabo pa si na vest ne naložimo onesnaževanja našega okolja. Morda bo trajalo malo dlje, da madež odstranimo, a nič za to. Predlagamo nekaj povsem preprostih načinov, kako se spoprijeti z neprijetnimi madeži, ki jih zagotovo vsi poznamo.

Stenske slikarije

Imate doma malčke, katerih domišljija in kreativnost ne pozna razlike med delovno površino in steno na hodniku ali v dnevni sobi? Raje, kot da otroku vzamete veselje do ustvarjanja se po njegovih seansah spravite nad stenske freske s sodo bikarbono in mokro krpico ter jih zdrgnite. Tako bo imel vaš malček naslednji dan spet kje izraziti svojo umetniško plat. Kdo ve, morda bo kdaj še svetovno znan slikar!

Nalepke

Otroci so nori na nalepke. Vendar pa jih najdemo tudi drugje, ne samo v njihovih albumih. Kaj pa tiste nadležne deklaracije na raznih predmetih, ki jih kupimo v trgovini. Nekatere se prav agresivno držijo površine. Odstranite jih s kisom. Če ne bodo popustile ob prvem soočenju, ne obupajte, ampak jih namočite in zdrgnite večkrat.

Plesen

Mnogokrat se v vlažnih prostorih kot je kopalnica ali v kletnih prostorih pojavi plesen. Preden se spravite nadnjo morate odkriti njen vzrok, kajti če ga ne odstranite, boste postopek čiščenja morali uporabljati nesprestano. Odstranjevanje plesni ni tako nedolžno kot si morda mislimo, zato je bolje, če si pred čiščenjem zaščitimo dihala. Plesen najprej odstranimo fizično s pomočjo trde krtače. Nato uporabimo detergent, ki naj bo brez amonijaka ter ga zmešamo z vročo vodo. Za temeljito čiščenje si lahko pomagamo z odrabljeno zobno ščetko za težje dostopna mesta. Ko površino očistimo plesni pa jo še temeljito zdrgnemo in obrišemo z alkoholnim kisom ali limoninim sokom. Tudi soda bikarbona je učinkovita. Vsem čistilom lahko po želji dodamo kapljico eteričnega olja, če nam je vonj kisa neprijeten. Paziti moramo le, da eterično olje ni preveč agresivno. Če je le mogoče uporabite naravnega.

Več na: www.ekologicen.si