Soda bikarbona in alkoholni kis

Čeprav sta tako soda kot kis zelo znani domači sredstvi za čiščenje, se raje izognite receptom za čistilna sredstva, ki vsebujejo obe sestavini. In to kljub številnim objavam, naj uporabljamo njuno mešanico. Soda bikarbona je bazična, kis pa je kisel; ko ju zmešamo, dobimo vodo in natrijev acetat, večinoma pa zgolj vodo. Kis povzroči, da se soda peni – če to mešanico shranimo v zaprti posodi, lahko eksplodira.

Dve vrsti sredstev za čiščenje odtokov

Tekočine in geli za čiščenje odtokov v stanovanju vsebujejo močne kemikalije, ki učinkovito odstranjujejo bakterije. Če se neprijetnega vonja in čepa, ki je odtok zaprl, ne rešimo z enkratno uporabo odmaševalnega sredstva, nikar ne uporabimo še drugačnega izdelka. Kemične snovi lahko v kombinaciji izzovejo eksplozijo ali izpustijo zdravju škodljive pline. Zamašitev poskusite odpraviti ročno, še bolje pa je, če pokličete vodovodnega inštalaterja.

Vodikov peroksid in alkoholni kis

Peroksid in kis skupaj sta pogosti sestavini domačih preparatov za dezinfekcijo kuhinjskih površin. Čeprav gre za razmeroma varno kombinacijo, strokovnjaki priporočajo, da ju ne mešamo v isti posodi, ker se med spajanjem snovi ustvarja kislina, ki lahko draži kožo, oči in dihalne poti osebe, ki stoji nad njo.

Belilo in alkoholni kis

Teoretično je ta kombinacija močan odstranjevalec bakterij, v praksi pa ustvarja plin klor, ki že v majhnih količinah izzovejo kašelj, težave z dihanjem ter pečenje in solzenje oči. Naj spomnimo: klor so vojaki v prvi svetovni vojni uporabljali kot bojni plin!

Belilo in amonijak

Amonijak je pogosta sestavina sredstev za čiščenje okenskih stekel in drugih steklenih površin. Strokovnjaki priporočajo, da ga ne mešamo z belilom, ker v kombinaciji ustvarjata kloramin. Ta plin ima zelo podobne posledice za človekov organizem kot klorovi plini, izzove pa še bolečine v prstih in pomanjkanje zraka v pljučih.

Belilo in medicinski alkohol

To je še ena v nizu škodljivih kemičnih kombinacij, katere vdihovanje izzove tegobe dihalnega sistema. Belil nikoli ne smemo mešati z drugimi kemičnimi sredstvi, ampak samo z vodo.

Vir: www.goodhousekeeping.com