Razporeditev prostorov

Najprej se morate odločiti, kako bodo razporejeni prostori. Če so od spodaj že speljane vodovodne in druge napeljave, potem je mesto, kjer bosta urejeni kopalnica in kuhinja, določeno, razen če želite napeljavo povsem spremeniti. Glede na to razporedite druge prostore. Dnevno sobo uredite tam, kjer je okno večje. Sedežno garnituro postavite na mesto, s katerega boste imeli pogled na lepo okolico. Za spalnico okno ni tako zelo pomembno, ravno tako ne za kopalnico.

p1010220.jpg

Razdelitev prostorov

Zdaj, ko veste, kako bodo razporejeni prostori, jih morate med seboj nekako predeliti. Ni nujno, da to naredite z vsemi, ker lahko na primer "skrijete" le kopalnico in spalnico, druge prostore pa pustite odprte oziroma jih pregradite s policami, omarami, špansko steno, zavesami ali mizo.

Stil

Podstrešno stanovanje lahko opremite v kakršnem koli stilu želite, lahko jih tudi zmešate med seboj, denimo tako, da dnevno sobo opremite v lesu, kuhinjo pa v kovini. Zelo moden videz boste dosegli s kombiniranjem naravnih materialov, kot sta les ali kamen, s steklom in nerjavečim jeklom. Da pa dom ne bo deloval preveč hladno, dodajte še nekaj rastlin in bogatih tkanin.

cool_attic_bedroom_design.jpg

Starinski videz boste dosegli z ročno izrezljanimi lesenimi kosi pohištva in starinskimi skrinjami ter steklenimi lestenci. Za več topline dodajte oblazinjeno sedežno garnituro, nanjo pa položite veliko okrasnih blazin. Dodajte nekaj kosov na kolescih, ki jih boste lahko po potrebi poljubno premikali po prostoru.

Večnamensko pohištvo

Če je vaše stanovanje zelo majhno, boste morda težko vanj umestili dovolj pohištva. V tem primeru kupite večnamenskega, denimo posteljo s predalnikom ali otomano s prostorom za shranjevanje. Izkoristite tudi vertikalne površine. Kupite visoko omaro, ki sega od vrha do tal ali pa steno namestite police. Držite se naslednjega pravila: za vsako sobo kupite vsaj en kos pohištva, ki ga boste lahko uporabili tudi za shranjevanje. Pazite tudi na to, da na površine, na katerih zaradi prenizkih stropov ne morete stati, ne boste postavljali stolov ali sedežne garniture, sicer bo trpela vaša glava.

Barve

Če ste se odločili za odprt prostor, naj bodo stene v enaki barvni paleti, zaradi česar bo prostor deloval usklajeno. Poigrajte se z različnimi barvnimi odtenki in teksturami.

Talne obloge

Talne obloge iz lesa in cementa so res videti čudovite, a ob dotiku z golimi nogami ne dajejo ravno najprijetnejšega občutka. Na tla položite preproge – vsak prostor opremite s svojo. Tudi tako boste prostore "ločili" med seboj.

attic_office_at_garden_house_design.jpg

Večjo preprogo položite pred sedežno garnituro v dnevni sobi, manjšo pa pod mizo in stole v jedilnici. Preproga v spalnici bo poskrbela, da bodo vaši podplati zjutraj pristali na mehki n topli podlagi. Pred vhodna vrata pa ne pozabite postaviti predpražnika, da ne bi umazali lepih preprog.

Osvetlitev

Razsvetljavo prilagodite vašemu prostoru. Na nizke strope ne nameščajte visečih svetil. Kupite samostoječa svetila, jih namestite na steno ali pa jih "vgradite" v strop ali tla.

Okna

Okna je pametno zastreti pred premočnimi sončnimi žarki in radovednimi sosedi. Dovolj so že zelo prosojne zavese, lahko pa se odločite tudi za polkna ali rolete.

Visoki stropi

Če so ponekod zelo visoki stropi, jih lahko vizualno znižate tako, da jih prebarvate s temnejšo barvo ali pa dodate kak arhitekturni element, na primer izpostavljene tramove. Na stene obesite slike in dodajte nekaj visokih kosov pohištva ali polic.