Husqvarna v zadnjem času širi svojo ponudbo akumulatorskih naprav, saj ponuja več modelov motornih žag, škarij za obrezovanje žive meje in kos. Odločili smo se za testiranje treh različnih modelov akumulatorskih kos in škarij za živo mejo, ki so opremljene z enakim akumulatorjem, kar omogoča enostavno menjavanje med stroji. Preizkušeni modeli so se po načinu košnje precej razlikovali med seboj. Najmanjši model, poimenovan 136 LiC, je akumulatorski trimer z zakrivljeno osjo in manjšimi dimenzijami. Zaradi njih je posebno primeren za transport med več lokacijami, z njim pa lahko suvereno kosimo po različnih površinah. Travo kosi zanesljivo, le pri debelejši in trpežnejši travi je potrebne nekaj zmernosti. Primeren je predvsem kot desna roka vrtne kosilnice, saj lahko z modelom 136 LiC uspešno končamo košnjo okrog dreves in grmovja, kamor z vrtno kosilnico sicer ne dosežemo.

Dodelan baterijski sistem

Husqvarnine akumulatorske naprave imajo zelo dodelan nadzor in spremljanje delovanja naprave. Zagon z enim gumbom je logičen, pa tudi vse drugo nastavljanje naprave poteka enotno na ročaju. Poleg vklopa in izklopa je tu še gumb za varčnejše delovanje in za zamenjavo smeri vrtenja glave z nitko, kar se izkaže ob košnji ob robovih ali poteh, ko pokošeno travo manj meče v neželeno smer. Zelo uporaben je tudi indikator polnosti akumulatorja, ki ga zbudimo s pritiskom na gumb na samem akumulatorju, tako da lahko med delom približno spremljamo praznjenje baterij. Odlika Husqvarninih akumulatorskih naprav je predvsem to, da je polnjenje akumulatorja krajše, kot je njegova avtonomija. V primeru uporabe dveh akumulatorjev lahko torej delamo brez prekinitev. Z enim akumulatorjem lahko kosimo skoraj eno uro, avtonomija pa se še podaljša z vklopom funkcije savE. Ob njenem delovanju proizvede motor na račun daljšega delovanja manj moči, ki pa še vedno zadostuje normalnim potrebam.

hus11.jpg

Akumulatorske naprave so po zmogljivostih in cenah vse bolj primerljive z motornimi sorodnicami.

Akumulatorske naprave cenijo tudi profesionalci

Modela 536 LiL in 536 LiR sta močnejša – prvi ima nameščen običajen okrogel ročaj, drugi pa širokega dvojnega. Z obema lahko pokosimo marsikaj, kar smo preizkusili na visoki gosti travi. Z zmernejšo košnjo lahko opravljamo tudi zahtevnejše naloge. Dvojni ročaj v kombinaciji z oprtnikom občutno razbremeni uporabnika, ki pa takšno koso z majhno težo in nizkimi vibracijami že tako nadzoruje brez težav.

hus22.jpg

Prav nizke vibracije so ob tihem delovanju glavne odlike akumulatorskih naprav. Zelo so primerne za delo v mestnih četrtih in strnjenih naseljih, posebno pa jih cenijo tudi starejši uporabniki, ki jim lahko zagon in močne vibracije povzročajo težave. Vendar se za akumulatorske naprave (predvsem motorne žage) odločajo tudi profesionalci, ki jim takšne naprave predstavljajo bolj obvladljivo in tišjo alternativo motornim napravam. Akumulatorske žage tako neredko srečamo v rokah različnih obrtnikov pri izdelavi ostrešij in drugih lesenih konstrukcij.

hus33.jpg

Preizkusili smo še škarje za obrezovanje žive meje z oznako 136 Li HD50, ki so kljub nenavadni obliki z akumulatorjem na zadnji strani zelo lepo uravnotežene. Gre za velike in zmogljive škarje, ki s 50 cm dolgim rezilom zadostujejo za delo na večini živih mej. Zmogljivosti naprav prevečkrat podzavestno povezujemo z zvokom in tihe naprave brez preizkusa običajno težko sprejmemo kot močne in zmogljive. Škarje (in tudi kose) so pokazale nasprotno. Tiha naprava brez posebnih vibracij se namreč enako uspešno spopade z živo mejo iz nežnejšega grmičevja kot s tisto iz trdožive smreke.

hus44.jpg

Kosa husqvarna 536 LiR je z dvojnim ročajem dobro uravnotežena, zaradi manjše teže pa je nadzor še boljši.

Nezahtevno vzdrževanje

Če so bile akumulatorske naprave še pred nekaj leti draga eksotika, so sedaj postale že bolj običajne in predvsem dostopne. Med preizkušenimi je najdražji model 536 LiR z dvojnim ročajem (399 evrov brez akumulatorja in polnilne postaje), 536 LiL z okroglim ročajem stane 299 evrov, trimer 136 LiC pa 239 evrov.

hus55.jpg

Indikator napolnjenosti akumulatorja je dobrodošel dodatek.

hus66.jpg

En akumulator omogoča približno uro dela, kar je sicer odvisno od načina košnje. Z vklopom funkcije savE se avtonomija še podaljša.

hus77.jpg

Cene teh naprav se torej že približujejo motornim kosam, pri čemer pa velja poudariti, da električne naprave porabijo manj energije in zahtevajo bistveno manj vzdrževanja kot bencinske naprave. Čiščenje kosilne glave je še vedno temelj dolge življenjske dobe, zato pa je električni motor popolnoma zaprta enota, ki ne zahteva nikakršnih uporabniških posegov. Raznolikost uporabnikov akumulatorskih naprav govori o njihovi vsestranskosti in zmogljivostih. Naj bo takšna naprava v rokah upokojenca, ki pokosi travo okoli nekaj gredic, ali pa naj tesar z akumulatorsko žago obdeluje ostrešje – akumulatorske naprave lahko zadostijo vsem potrebam.
 

 

Več na: www.husqvarna.si