Slovenija se je v sobotno jutro zbudila z velikimi športnimi pričakovanji. Alpska smučarka Tina Maze želja slovenskih navijačev po novi kolajni ni uresničila, a že kmalu po njenem nastopu so se pod drobnogledom znašli hokejisti. Po pogumni predstavi z Rusijo se je kar v zraku čutilo, da se bliža nekaj zgodovinskega.

Tako je bilo tudi pri Janovih doma. Nekdanji izvrstni napadalec Ivo Jan je bil prepričan, da bo Slovenija ugnala Slovaško. »To je bila res fantastična tekma! Fantje so igrali zelo disciplinirano, malo mi je žal le Kristana, da je moral v zadnji minuti pobrati plošček iz svoje mreže,« je ocenil Jan in v isti sapi dodal, da je Slovenija doslej pripravila zelo dober vtis. »Uf, kako veselo bi bilo šele ob zmagi nad Avstrijo. Toda pozor, to bo nadvse zahteven preizkus. Odločale bodo malenkosti. Morda forma vratarjev, kjer ima Slovenija prednost v izjemnem Kristanu,« je dejal.

Avstrija bo nastopala s svojimi tremi hokejisti iz NHL (Grabner, Vanek in Raffl), vendar je Ivo Jan prepričan, da je zvezdnik Los Angelesa Anže Kopitar v igri ena na ena boljši prav od vseh. »A vendarle je hokej moštveni šport, zato ne bo odločala individualna kakovost. Gledal sem, kako so Avstrijci z ekipno igro ugnali Norvežane, zato nam prav gotovo ne bo lahko. Če bomo ponovili tekmo s Slovaško, bo četrtfinale zelo blizu,« napoveduje Ivo Jan, ki kot trener Olimpije v teh dneh izgublja igralce kot po tekočem traku. Andrej Hebar in Gal Koren sta že odšla na Slovaško v Zvolen, Nick Ross pa se je pridružil Assiagu. S tekmovanjem v EBEL bodo tivolski hokejisti nadaljevali dan po koncu olimpijskih iger.

A dokler se spet vrnemo v kruto realnost domače klubske scene, se raje prepustimo olimpijskim užitkom, v en glas pravijo hokejski navijači. Med tistimi, ki je najbolj navdušen nad predstavami Slovenije ob Črnem morju, je tudi nekdanji napadalec Marjan Gorenc. »Če se lahko izrazim v literarnem smislu, bi rekel, da ob tekmah Slovenije spremljamo hokejsko pravljico,« je naredil primerjavo Gorenc, ki mu ni težko priznati, da tako konkurenčnih predstav slovenskih hokejistov ni pričakoval. »Vsi smo lahko ponosni in veseli, da se igralci enakovredno kosajo s samimi mojstri hokeja. Zdaj smo vsem dokazali, česa smo sposobni, vendar zgodbe še ni konec. Avstrija bo hud tekmec. Nikjer ne piše, da jih bomo z lahkoto odpravili, se bo pa razmerje sil zdaj nekoliko spremenilo. Doslej smo bili v vlogi avtsajderja, proti Avstriji bomo v enakovrednem položaju že pred tekmo. To bo pravi sosedski derbi,« je dejal Marjan Gorenc, ki je bil član olimpijske zasedbe Jugoslavije na igrah v Sarajevu 1984.

Z besedo fenomenalno pa je nastope risov v Sočiju ocenil ikona Jesenic in nekdanji dolgoletni reprezentant Dejan Varl. »Končno se je zgodilo, da pred velikani nimamo več takšnega strahospoštovanja kot včasih. Zdaj se v vsak obračun spustimo pogumno in hrabro. Seveda se to takoj pozna pri rezultatih in v igri. Žal mi je le, da imajo najboljše reprezentance več močnih tekem v nogah,« je razlagal Dejan Varl. O tem, da bo Slovenija dosegla zgodovinsko uvrstitev v olimpijski četrtfinale, niti najmanj ne dvomi. »Jaz igralcem povsem zaupam. Sloveniji je Soči očitno pisan na kožo, saj smo že v enem tednu vzeli kar pet kolajn, hokejisti pa so premagali tako močnega tekmeca, kot je Slovaška. Ni vrag, da ne bodo stresli še Avstrije in sosedom zagrenili bivanja v Rusiji,« je sklenil Varl.