Peter Prevc je danes še enkrat več dokazal, da je skakalec za velike tekme. Na srednji skakalnici je segel do srebra, danes je zadostovalo za bron. Na veliki skakalnici centra Ruski Gorki so tekmovalce pričakale spremenljive razmere. Veter jim je nagajal že v poskusni, tako da je precej skakalcev preizkus izpustilo. Začetek prve serije so morali zato zaradi spremenljivega vetra celo zamakniti za 15 minut, tekma pa je nekaj časa visela tudi v zraku.

A nato se je le začelo. Veter je še vedno mešal štrene nekaterim tekmovalcem, Prevc pa je zadržal mirne živce. Potem ko je njegov prvi skok zadostoval za četrto mesto, je v izteku skakalnice povsem mirno v svojem slogu napovedal, da je storil napako, ki jo bo moral v nadaljevanju popraviti.

Na nov brezhiben skok ni bilo potrebno dolgo čakati. Mnogi favoriti so imeli težave, brez trideseterice sta na primer ostala tudi Avstrijec Thomas Morgenstern in zmagovalec letošnje novoletne turneje štirih skakalnic Nemec Thomas Diethart. A Prevc je bil spet pri stvari. Z boljšim drugim skokom je ugnal tretjeuvrščenega po prvi seriji, Nemca Severina Freunda, in se veselil nove kolajne. Vprašanje je bilo le še katere, saj sta bila po Freundu na zaletišču še vodilni in drugouvrščeni po prvi seriji, veteran Kasai in letos na teh igrah še nepremagljivi Stoch, svetovni prvak in vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Stoch ponovil dosežek Ammanna in Nykaenena

Najprej je daleč poletel Kasai, ki je pri 41 letih osvojil prvo posamično olimpijsko kolajno v karieri, srebrn je bil že leta 1994 z ekipo v Lillehammerju. Stoch je zmagal tudi na srednji skakalnici in z današnjim uspehom postal tretji skakalec v zgodovini, ki sta mu uspeli zaporedni zlati olimpijski kolajni. Z zmagama na obeh skakalnicah leta 2002 v Salt Lake Cityju in 2010 v Vancouvru je pred leti prepričal Švicar Simon Ammann, ki je bil danes šele 23. Leta 1988 je dvojni olimpijski prvak postal Finec Matti Nykaenen.

Prevc je v prvi izjavi po tekmi za Televizijo Slovenija dejal »Prve medalje sem se bolj veselil, saj sem tokrat pri vsakem skoku storil napako. Dobro, da sta različni, da se ne ponavljajo. A medalja je medalja, mojstra sta me premagala,« je povedal Prevc.

Jernej Damjan je tekmo končal na 17. mestu, Jurij Tepeš pa na 20. Robert Kranjec je s 37. mestom ostal brez finalnega nastopa.

Naslednja preizkušnja smučarskih skakalcev v Sočiju bo ponedeljkova ekipna tekma.