Dobra uvodna predstava proti Rusiji je Slovencem dala krila: čeprav naglas tega niso poudarjali, so verjeli, da so na olimpijskem turnirju sposobni tudi presenetiti katero od na papirju močnejših ekip v Sočiju. Žrtve takšnega slovenskega razmišljanja so bili Slovaki, vrhunska reprezentanca s samega svetovnega vrha, ki je doživela še drugi ponižujoč udarec v dveh dneh po polomu z ZDA z 1:7. Slovenci pa so poskrbeli za zgodovinsko prvo zmago na olimpijskem turnirju v obdobju slovenske samostojnosti. Kako močni so bili tokrat Slovenci, pove tudi podatek o strelih na gol. Na koncu tekme je bilo razmerje 31-28 za slovenske ledene junake.

Selektor Matjaž Kopitar pred drugo tekmo ni spreminjal ničesar. V vratih je bil vrhunsko razpoloženi in razigrani Robert Kristan, na novo sestavljeni prvi napad z zvezdnikom Anžetom Kopitarjem, Janom Muršakom in Davidom Rodmanom pa je bil tudi že precej bolj uigran kot na prvi tekmi. Slovenci se niso prav nič ustrašili tekmecev - z zbrano igro v obrambi, garanjem in pokrivanjem po vsem igrišču in nevarnimi napadi so le nekaj začetnih minut dovolili tekmecem, da so prevladovali. A je bil Kristan za Zdena Charo, Tomaša Surovega, Mariana Hosso in druge zvezdnike Slovaške na koncu pretrd oreh.

Jan Urbas, Muršak, Robert Sabolič in še kdo pa bi lahko v prvi tretjini tudi premagali Jaroslava Halaka, najbližje zadetku pa je bil tik ob koncu prve tretjine ob številčni prednosti Rok Tičar, plošček je po njegovem strelu preletel vratarja in se odpeljal ob golovi črti, res pa je, da je sirena že pred koncem te akcije oznanila konec tretjine.

Slovenci pa so nadaljevali, kjer so končali po 20 minutah. Najprej Kristan z izjemno obrambo prodora Surovega, potem pa Urbas, Muršak, Kopitar na drugi strani pred Halakovimi vrati. Slovenci so tudi ob številčni prednosti Slovaške igrali odločno in zbrano, zapretili pa tudi z igralcem manj. Ob koncu tretjine pa je bil Kristan spet zmagovalec v boju s Surovym, znova ob slovaškem "power-playu".

Poezija v zadnji tretjini

Zadnja tretjina je bila za slovenske ljubitelje športa prava poezija. Vse bolj nervozni Slovaki so na vsak način in na silo skušali priti do gola, a so se ušteli. Slovenci so natančno in nepopustljivo igro namreč kronali še z zadetki; najprej je slovenski junak prve tekme Žiga Jeglič natančno podal izza vrat, pred njimi pa je Tičar s topovskim udarcem poskrbel za 1:0. Sledilo je "atomskih" 23 sekund, kolikor je minilo med drugim in tretjim zadetkom. Za 2:0 je, ko je slovaški vratar le odbil plošček po strelu Urbasa, poskrbel Tomaž Razingar z neubranljivim strelom pod prečko. Za piko na i vrhunskega dneva Slovenije pa je seveda poskrbel Anže Kopitar. Plošček je dobil ob ogradi, se sprehodil do sredine, preigral tri tekmece in nato iz skoraj mrtvega kota hladnokrvno zadel za skoraj neverjetno podobo na semaforju - 3:0.

Jurčo dosegel častni zadetek za Slovake

Popolnoma razsuti Slovaki so do konca tekme skušali vsaj ublažiti poraz. A jim ni šlo nič od rok, Slovenci so njihove poskuse zbrano in dobro ustavljali, in šele 17 sekund pred koncem je Tomaš Jurčo iz gneče pred vrati vendarle premagal Kristana, toda zadetek je bil zgolj rahel estetski obliž na pekoče slovaške rane.

Slovenija se bo v nedeljo ob 13.30 v zadnji tekmi pomerila še z ZDA, že danes pa bo v dvorani Bolšoj še en posladek, udarili se bosta namreč veliki tekmici ZDA in Rusija.

Slovenija se bo jutri ob 13:30 pomerila še z reprezentanco ZDA.

Slovenija – Slovaška 3:1 (0:0, 0:0, 3:1)


Strelci: Tičar 44., Razingar 49., Kopitar 50.; Jurco 60.



V prvih minutah so Slovaki močni pritisnili proti slovenskim vratom, a je bil njihov nalet kmalu ustavljen in Slovenci so na ledu vzpostavili ravnotežje ter prek Urbasa in Kopitarja tudi že ogrozili slovaškega vratarja Halaka. Slovenija je bila blizu zadetka tudi v 10. minuti, ko je imela igralca več, a je ostalo pri začetnih 0:0. V nadaljevanju prve tretjine sta imeli obe ekipi še nekaj priložnosti, a sta vratarja svoje delo dobro opravila, slovake pa je v zadnji minuti rešila tudi vratnica. Na prvi odmor so hokejisti tako odšli pri izidu 0:0, razmerje v strelih pa je bilo v tem delu igre 11:10 v prid Slovencev, ki z igro v uvodnih 20 minutah nikakor niso razočarali.


Tudi v drugi tretjini se je na ledu bil hud in enakovreden boj za vsak plošček, redke prave priložnosti pa so se na obeh straneh končevale z obrambami vratarjev. Slovenci so bili morda celo za odtenek agresivnejši in nevarnejši od favoriziranih Slovakov, ki se v prvi polovici nikakor niso znašli proti motiviranim risom. Nekaj minut prevlade so Slovaki dočakali le ob zaključku druge tretjine, ko sta bila izključena Kranjc in Gregorc, a je Kristan ostal nepremagan in tudi po drugi tretjini je bil izid še vedno 0:0. V drugem delu igre je bilo razmerje v strelih 9:8 za Slovake.


Če je igra slovenskih hokejistov že v prvih dveh tretjinah nakazovala, da bi lahko tokrat neprepričljive Slovake tudi premagali, so se Slovenci temu še bolj približali, ko je v 44. minuti tekme Jeglič za vrati odvzel plošček slovaškemu branilcu ter ga nato podal pred gol, tam pa se je dobro znašel Tičar, ki je premagal Halaka in Slovenijo popeljal do vodstva. Ko je v 49. minuti zadel kapetan Razingar, je že močno zadišalo po zgodovinski zmagi Slovencev, potrdil pa jo je največji as v slovenski zasedbi Anže Kopitar, ki je le minuto kasneje mojstrsko povišal na 3:0. Edini slovenski NHL-ovec je s ploščkom zakrožil okoli celotne slovaške obrambe in lepo počakal, da se je Halak vrgel na tla, nato pa je iz mrtvega kota zadel v prazno mrežo. V zaključku tekme bi slovenski hokejisti lahko še povišali vodstvo, a so se Slovaki s skrajnimi močmi le uspeli obraniti, nato pa so 18 sekund pred koncem tekme Slovaki le prišli do častnega zadetka, ko je Jurco zadel ob prednosti igralca več. Kljub temu je Slovenija dosegla zgodovinsko zmago, o kateri se bo govorilo še dolgo. Slovenci so Slovake tokrat nadstreljali z 31:28, kar je le še en dokaz več, da so bili risi boljši tekmec in so si zasluženo priigrali nastop v četrtfinalu.