Bogata nagrada se ne obeta le kazahstanskim olimpijskim prvakom, saj če bo kateremu od kazahstanskih športnikov, ki sicer v Sočiju niso ravno med favoriti, uspelo osvojiti srebrno medaljo, bo dobil 150.000 dolarjev, za bronasto pa jim država obljublja 75.000 dolarjev.

Z nafto bogatemu Kazahstanu po višini obljubljene nagrade sledijo Latvija (za zlato 193 tisoč dolarjev), Italija (190 tisoč dolarjev), Belorusija in Ukrajina (150 tisoč dolarjev) ter Estonija (138 tisoč dolarjev). Olimpijski komite države prirediteljice iger ruskim športnikom za zlato obljublja 113 tisoč dolarjev, a bodo olimpijski prvaki prejeli poleg tega tudi dodatne regionalne nagrade in bonuse, ki bodo ta znesek celo potrojili. Precej manj radodarni so Američani, ki za zlato medaljo svojim športnikom obljubljajo 25 tisoč dolarjev nagrade, kar je primerljivo z nagrado, ki jo bo prejela Tina Maze.

Slovencem za zlato 20 tisočakov, Hrvatom nič

Slovenski športniki bodo za zlato medaljo namreč dobili 20.000 evrov, za srebrno 17.500 evrov, za bronasto pa 15.000 evrov, a ob predpostavki, da slovenski športni uspeh ne bo enormen. Skupni "nagradni sklad" je namreč 150.000 evrov in če bi ga športniki z uspehi presegli, bi bile nagrade za medalje v skladu s skupno vsoto sorazmerno manjše. Do sedaj je Slovenija osvojila štiri medalje, Mazejeva, Gregorinova, Fabjanova in Prevc pa so OKS že stali 67.500 evrov.

So se pa nekatere niti ne revne države odločile, da denarnih nagrad ne bo. Tako so se odločili na Norveškem in Švedskem, pa tudi v Veliki Britaniji in na Hrvaškem, kjer športnikom pred Sočijem motivacije niso želeli dvigati z denarjem.

Predstavnik švedskega olimpijskega komiteja je denimo pojasnil, da denar raje vlagajo v zagotavljanje kar najboljših pogojev za svoje športnike. Več milijonov evrov je tako pred OI šlo za vadbišča, trenerje ter štipendije za tekmovalce.