15. februarja bo minilo natanko eno leto, odkar je 55 kilometrov nad Zemljo eksplodiral 17 metrov velik in deset ton težek meteorit, njegovi deli pa so nato padli na ozemlje osrednje Rusije na mesto Čeljabinsk in njegovo okolico. Meteoritski dež je takrat povzročil veliko škode in preplah med ljudmi, več kot 1000 oseb pa je bilo tudi poškodovanih.

Pred nekaj meseci so potapljači iz jezera Čebarkul uspeli potegniti velik del meteorita, ki je tehtal 570 kilogramov, nekaj delcev te »skale iz vesolja« pa so nato dodali v 50 posebej izdelanih olimpijskih medalj, ki bodo prevlečene tudi z zaščitnim ovojem iz niklja. 10 od teh medalj bodo podelili zmagovalcem, ki bodo v svojih disciplinah zmagali 15. februarja, torej ob prvi obletnici padca meteorita, ostalih 40 pa bodo prodali zasebnim zbirateljem.

15. februarja je v Sočiju na sporedu sedem končnih odločitev. Posebne zlate medalje, ki bodo vsebovale košček meteorita, bodo tisti dan prejeli zmagovalec v hitrostnem drsanju na 1500 metrov, zmagovalec in zmagovalka v hitrostnem drsanju na kratke proge, zmagovalec v skeletonu, zmagovalka ženskega superveleslaloma, zmagovalec v smučarskih skokih na veliki skakalnici ter štiri članice zmagovite štafete v smučarskem teku (4 x 5 kilometrov). Med favoritinjami v superveleslalomu bo tudi Tina Maze, trenutno vodilni skakalec v skupnem seštevku svetovnega pokala Peter Prevc pa bi se lahko vmešal v boj za zmago na veliki skakalnici, tako da bi ena od 10 podeljenih zlatih »meteoritskih« medalj utegnila pristati tudi v Sloveniji.