"Sedaj Tini ne manjka nič. Ima vse, kar je možno osvojiti, vse male in veliki globus, zmagala je v vseh disciplinah, ima kolajne s svetovnih prvenstev in sedaj tudi zlato z olimpijskih iger," je bil vzhičen Massi.

S švicarskim trenerjem Maurom Pinijem je prijel slovensko trobojnico in se veselil v izteku tekmovališča. "Krasna zastava. Lahko ste ponosni nanjo, na vaše športnike. Kaj počnejo vaši športniki! To je neverjetno. Vse te medalje. Nihče ne more verjeti, da je to mogoče, iz tako majhne države, s tako majhnimi sredstvi," je uspehe tudi drugih slovenskih športnic in športnikov pohvalil Massi.

»Ta medalja združuje vse dobro in slabo, vse, kar smo doživeli v 12 letih«

"To je bil naš dan. Ogrevanje, ogled proge, vse je teklo kot namazano. Pred tekmo sem Tini dejal, da bo tudi vožnja z napako dovolj za uspeh. In mislim, da je pomagalo, napako je sicer naredila v ciljnem delu, vendar pa je ne glede na to bilo zlato njeno. Tekmo sem doživel v cilju, bil sem s Pinijem, ki mu pripisujem vsaj pol zaslug za ta uspeh. V tem uspehu lahko strnem 12 let svojega življenja, ki sem ga preživel s Tino. Ta medalja vsebuje vse, dobro in slabo, vse, kar smo doživljali v zadnjih letih, tudi napade na nas tik pred igrami. Vendar pa smo ves čas ostali osredotočeni na tekmovanje. Ekipa je nastala zaradi Tine in je najboljša na svetu," je vrelo iz Massija, ki je z oblikovanjem in strokovnim vodenjem ekipe ključno pripomogel, da se je Tina Maze dvignila na Olimp svetovnega alpskega smučanja in športa nasploh.

Po superkombinaciji, kjer je Mazejevo desetinka ločila od brona in je zasedla četrto mesto, je sledil nov napad na sam olimpijski vrh. Ta se ji je končno posrečil. "Tina si je že včeraj v sobi narisala progo in spodaj izpisala številko ena in olimpijske kroge. Je perfekcionistka, na kombinaciji je zgrešila bron, vendar si je želela zlato, zato bron ne bi bil dovolj. Nje tretje mesto ne zanima. Sedaj je zmagala v najtežji disciplini, smuku, v kateri Slovenija ne premore niti ene proge za trening. V Soči smo prišli po tisto, kar je manjkalo v njeni zbirki. Po zlato. Sedaj je osvojila še to odličje, in to ne katerokoli - zlato v smuku," je nadaljeval Massi.

(Foto: Facebook / Tina Maze)

Pini: Dan pred smukom smo se na kosilu malo smejali, zvečer pa začeli pripravljati na smuk

Ob Massiju si lahko delček zaslug pripiše tudi Pini, ki je vnesel potrebno mirnost v delovanje ekipe. K ekipi se je pridružil šele januarja, po razhodu Mazejeve z Walterjem Ronconijem. "Gre za velik dan za Slovenijo, za Tino in njeno ekipo. Tina ima izjemen občutek za smučanje. Šele od januarja sem v njeni ekipi, zato imajo za odličje največ zaslug drugi, saj je to plod dela že od poletnih mesecev naprej. Pritisk pred tekmo je bil velik, ne le za Tino, za vse nas. Čutili smo, da lahko zmaga, ključni so bili zadnji trenutki, zadnji večer, zadnji dnevi. Po superkombinaciji smo analizirali tekmo in nato pozabili slabe občutke. Dan pred smukom smo imeli kosilo v mestu, malo smo se smejali, zvečer pa smo se začeli pripravljati na smuk. Po odpovedi treninga sem zvečer videl jasno nebo in sem bil prepričan, da bo proga dobra. Čestitke organizatorjem, ker jim je ne glede na toplo vreme uspelo pripraviti solidno podlago," je povedal švicarski strokovnjak Pini.

Mnoge favoritinje niso ponovile voženj iz kombinacije ali treningov. "Na tej progi je težko ponoviti izjemne predstave. Ni uspelo Anni Fenninger, Julii Mancuso, Nicole Hosp in Marii Höfl-Risch. Je pa uspelo Dominique Gisin in Tini, zato sta najboljši. V zadnji zavoj je sicer Mazejeva prišla prehitro, bila je malo nagnjena nazaj in zato izgubila nekaj časa, pa je bilo vseeno tudi to dovolj. Po tej medalji bomo lahko nadaljevali malo bolj igrivo. Zame je dan res nekaj posebnega, sem pa bil v istem položaju v Vancouvru z Didierjem Defagom, ki je v Kanadi pred štirimi leti osvojil zlato v smuku. Danes sem vesel in ponosen na stopničke. Delal sem tudi z Gisinovo, ki je zelo prijetno dekle," je dodal Pini.

Pomembno vlogo pri uspeho ima tudi serviser Vianello

Pomembno vlogo v ekipi Team to aMaze igra sicer javnosti skrit serviser Andrea Vianello. "Ni bilo težko pripraviti smuči, čeprav je bilo toplo. Imeli smo vse pripravljeno, smuči, maže, obutev. Na vse smo bili pripravljeni. Sem na sedmih olimpijskih igrah in na vsakih sem sodeloval pri osvojitvi medalj, in sicer z Julio Mancuso, Blanco Fernandez Ochoa, Giorgiom Rocco in s Tino Maze," je bogato dosedanjo pot strnil Vianello.