Na prvi tekmi svetovnega pokala, odkar je v ekipo Tine Maze vstopil novi trener Mauro Pini, so v Altenmarktu-Zauchenseeju prišle na dan podrobnosti o novem sodelovanju, ki so bile zaradi medijskega molka Andree Massija nekoliko zavite v meglo. Vodja ekipe Tine Maze je obelodanil, da je s Pinijem stopil v stik 29. decembra lani, torej med tekmami svetovnega pokala v Lienzu, na katerih sta slabši uvrstitvi Tine Maze od pričakovanj izbili sodu dno, da se je Massi, kot je priznal, nehal slepiti, da bo nekako že šlo.

»Ne znam natančno razložiti, kako pride do mojih odločitev. So sicer premišljene, a instinktivne. Mauro je bil moja prva izbira. Z Ronconijem nimamo nobenih zamer. O vseh, ki so kadar koli sodelovali z nami, imam dobro mnenje. Med sezono je Ronconi trikrat omenil, da bi zapustil ekipo, a je bil zelo korekten, ker sem ga prosil, naj počaka, dokler ne najdem rešitve. Bil je zelo korekten, saj ni zapustil barke,« je pojasnil Andrea Massi.

Z Maurom Pinijem smo imeli priložnost govoriti v Zauchenseeju. Prvi vtis, ki ga pusti Švicar italijanskih korenin, je, da obvlada svoj posel. V delovnem okolju se znajde odlično. Deluje umirjeno in odločno. Pripravljen je na pogovor in pripravljen je garati. Ve, da so olimpijske igre pred vrati, zaveda se, v kakšnem stanju je dobil Tino Maze, in ve, da je prišel v ekipo, ki ima najvišje cilje.

»Ko me je poklical Massi, sem se zavedel, da imam lepo priložnost, da se izkažem. Sodelovati s tako vrhunsko smučarko, kot je Tina Maze, bi moralo vsakemu trenerju pomeniti izziv. Rekonstruirati temelje, ki so bili v zadnjih mesecih porušeni, mi pomeni izjemen motiv. Tina v tako kratkem času ni pozabila smučati. Najti moramo pravi ključ, kako znova zagnati mašino,« je pojasnil Mauro Pini ter o svojem poslanstvu v najbolj znani slovenski individualni ekipi vseh časov povedal: »Ne vem natančno, kaj se je dogajalo v bližnji preteklosti, niti me ne zanima preveč. Tu sem zato, da gledam naprej, in tako bom tudi deloval. Preteklost je za Tino, zanima me prihodnost.«

»Kako sem sam doživel najino prvo uradno sodelovanje? Pozitivno. Tina je po mojem mnenju pokazala napredek na progi. Na ogledih sva sodelovala odlično. Videlo se je, da vlada dobro vzdušje, da si vsi v ekipi želimo napredka. In to so temelji, na katerih bomo gradili,« je odgovarjal izkušeni trener. Švicarski strokovnjak, ki bo kmalu praznoval abrahama, se očitno zaveda, da je do vrhunca štiriletnega obdobja v Sočiju premalo časa, da bi v ekipi filigransko drezali v pomanjkljivosti. V ekipi so se odločili za taktiko pozitivnosti. Kaj bo prinesla do olimpijskih iger, do katerih je le še 24 dni, bo jasno kmalu.

»Naš glavni cilj je, da do olimpijskih iger vsak dan naredimo korak naprej. Da si prigaramo napredek. Fokus na glavni cilj mora biti zelo močan in s pozitivnim pristopom mu moramo slediti,« je na vprašanje, kakšni so glavni cilji ekipe v slabem mesecu, odgovoril Pini. »Drži, da imam pogodbo s švicarsko televizijo še za naslednja tri prizorišča tekem svetovnega pokala, na katerih bom strokovni komentator (Flachau, Cortina d'Ampezzo in prizorišče, ki bo nadomestilo včeraj odpadli Garmisch-Partenkirchen, op. p.). Kljub temu lahko s Tino sodelujeva dobro, saj imava dovolj časa, da si ogledava progo. Na stvari je treba gledati pozitivno, zato sem lahko hvaležen televiziji RSI, da so mi sploh omogočili, da sredi sezone z njimi prekinem pogodbo,« odgovarja Pini, ki naj bi ga na televiziji RSI med olimpijskimi igrami nadomestil Piero Gros, nekdanji vrhunski smučar iz časov Bojana Križaja, ki sicer opravlja vlogo strokovnega komentatorja moških tekem svetovnega pokala.

»Povsem razumljivo je, da je Tina po lanski fenomenalni sezoni naletela na številne prepreke. Težko si je predstavljati, kaj vse čaka športnika po neverjetni sezoni, kakršno je imela lani Tina. Razumljivo je tudi, da ni bila tako lačna zmag, kot jih je bila lani. Naloga celotne ekipe je, da Tino znova pripeljemo do točke, da bo povsem zaupala vase in bila agresivna, lačna uspehov. Mislim, da smo zaenkrat na dobri poti. Drži, da Tino poznam že več kot desetletje. Drži tudi, da je Tina povsem drugačen karakter, kakršnega je imela Lara Gut, s katero sem sodeloval, ko je imela 17 let. Tina je pri 30 letih zrela oseba, ki natančno ve, kaj hoče. Prvi vtis je bil, kot bi delal z Didierjem Cuchem ali Didierjem Defagom, s katerima sem nekoč sodeloval,« trdi Pini.

Drevi se v Flachauu obeta nova alpska smučarska poslastica – nočni slalom za ženske (prva proga ob 17.45, druga tri ure kasneje). Z njim bo končana solnograška turneja z dvema tekmama v Altenmarkt-Zauchensee in Flachauu. Na dosedanjih štirih nočnih tekmah je bila Tina Maze najboljša v sezoni 2011/12, ko je zasedla tretje mesto.

»Kar zadeva slalom, sem po tekmi v Bormiu (4. januarja, op. p.) testirala dva para smuči. Precej bolje so se izkazale druge, tako da sem mirnejša pred nadaljevanjem sezone. To mi vliva dodatno energijo. Superkombinacijska tekma v Zauchenseeju pa je pokazala, da mi v slalomu manjka malce sigurnosti. Ne upam si še od starta tvegati na polno. Potrebujem kakšen trening več brez kalkuliranja,« pravi Tina Maze. Na vprašanje, kaj pričakuje od današnjega nastopa, pa je odgovorila: »Upam, da bom imela dovolj pozitivne energije. Trudimo se, da bi bili čim boljši in upam, da bo tekma to potrdila.«