Prva od petih končnih disciplin, kolikor jih bo imela v Sočiju najboljša slovenska športnica Tina Maze, se začenja danes dopoldan po slovenskem času. V superkombinaciji ima Tina Maze v svoji zbirki dva naslova svetovne podprvakinje, tri zmage in dve drugi mesti s tekem svetovnega pokala, na zadnjih olimpijskih igrah v Vancouvru pa je bila peta. Pred štirimi leti je za bronasto kolajno, ki jo je osvojila Anja Pärson, zaostala za 34 stotink sekunde, naslov olimpijske prvakinje pa je prepričljivo osvojila Maria Höfl Riesch. Zastavonoša nemške zastave na otvoritvi bo prva favoritinja tudi danes (smuk ob 8. uri, slalom ob 12. uri), medtem ko Tina Maze sodi med favoritinje za kolajne.

Črnjanka je za zdaj v gorski olimpijski vasi, eni treh na 22. zimskih igrah, navdušena nad vsem. Okrog hodi nasmejana, pozitivna, udeležila se je odprtja olimpijskih iger... »Vesela sem, da sem se odločila za pot v Soči, čeprav sem se na otvoritveni dan vrnila v olimpijsko vas bolj pozno. Izpustila sem namreč tretji trening smuka, zato sem si to lahko privoščila. V nogah sem imela že dva treninga, povrhu pa sem ga opravila še včeraj. Vesela sem, da sem začutila pravi olimpijski utrip. Da sem znova doživela veličino največjega dogodka. Lepo je bilo, nepozabno,« je pojasnjevala Tina Maze. Še preden je dobila besedo, se je konec tedna nad Roza Hutorjem za kratek čas predstavila v vlogi novinarke. Ker so imeli pred njo besedo vodje reprezentance in glavni trenerji v slovenski alpski smučarski reprezentanci, ki po številu ni nič manjša od pravih olimpijcev, jih je malce »izprašala« o olimpijskih občutkih ter se ob poslušanju odgovorov v družbi fizioterapevtke Nežke Poljanšek neizmerno zabavala. »Zakaj se ne nič pritožujemo nad razmerami? Zato, ker smo bili doslej navajeni precej slabših pogojev, kot so tu. Vse je v najlepšem redu, predvsem pa me veseli, da je proga pripravljena zelo dobro. Voda iz pip je sicer rumena, ampak tako ali tako pijemo tekočino iz steklenic. Veseli nas, da se Tina počuti dobro. Zato smo tu in to je najpomembnejše. Zdravi smo vsi,« so bile optimistične besede Andree Massija. Vodja ekipe Tine Maze se na olimpijskih prizoriščih, sodeč po zunanji podobi, počuti domače, saj za nobeno ceno ne sezuje smučarskih čevljev in jih ima obute na vsakem koraku. »Ne pozabite, da ima Tina pet priložnosti. Danes jo čaka prva. S smukaško progo smo se v teh dneh spoprijateljili, v soboto pa smo na odlično pripravljeni progi vadili slalom,« je sklenil Massi.

»Navdušena sem nad lepoto olimpijskih prizorišč. Uživam ob razgledih. Smukaških treningov sem se lotila po delih. Na prvih dveh sem se bolj posvetila zgornjemu delu proge, na zadnjem spodnjemu. Nikoli mi sicer ni uspela dobra celota, zato pa vsak posamični del. Pot do uspeha poznam, treba bo vse skupaj sestaviti na tekmi,« pravi Tina Maze. »Kakor koli se mi bo posrečil današnji smukaški nastop, bo odločilen slalom. Posvečamo se odpravi napak, ki so se mi pripetile v Kranjski Gori.«

Najboljšo slovensko športnico danes čaka deveti olimpijski nastop. Debi je doživela v Park Cityju leta 2002, po enkrat je bila na startu v Sestrieru in San Sicariu leta 2006, petkrat pa v Whistlerju pred štirimi leti, ko je osvojila dve srebrni kolajni. »Bolj mi ustreza takšen olimpijski spored, kot ga imamo tu, če ga primerjam s tistim izpred štirih let. Tedaj se je začel s smukom, ki ga v Whistlerju nikoli nisem osvojila. Bil je prenevaren, povrhu pa nisem imela v žepu toliko vrhunskih uvrstitev, kot jih imam zdaj. Izhodišče je torej precej drugačno,« je optimistična. Pogovor je sklenila z besedami, da se zaveda, da bo težko tri tedne ostala zbrana, zato se je prvih smukaških treningov lotila zadržano.

Olimpijski krst bo danes občutila Ilka Štuhec, ki nam je na prizorišču zagotovila, da je z operiranim kolenom vse v najlepšem redu. Časi, ki jih je dosegla Mariborčanka na treningih, niso spodbudni, za njo pa je tudi precej slabši drugi del sezone. Na velikem tekmovanju je dosegla doslej svojo najboljšo uvrstitev lani v Schladmingu, kjer je bila na superveleslalomu peta. Tretji slovenski adut na startu bo Maruša Ferk, ki bo v superkombinaciji branila 15. mesto iz Vancouvra. »Bržčas me čakajo štirje olimpijski nastopi. S svojim smučanjem na olimpijskem prizorišču sem zadovoljna, saj sem odsmučala nekaj zelo dobrih odsekov. Tudi trening slaloma je bil dober, tako da z optimizmom pričakujem današnjo preizkušnjo,« napoveduje bojevita in odločna Slovenka.