Navzven ste videti zelo zadovoljni in srečni. Pa navznoter?

Res? Bo že držalo. Super sem. Sonce sije, toplo je, lepo je. Skratka vse je v najlepšem redu. Sneg sicer pogrešam, toda na naravo ne morem vplivati.

Saj vidite sneg v daljavi pobeljenih vrhov...

To je že res. Naj ga imajo dovolj vsaj tisti olimpijci, ki ga zares potrebujejo.

V Moskvi je bilo precej hladneje, mar ne?

To sicer drži, a v tej zimi še ni bilo govora o pravem moskovskem mrazu. Mislim, da se temperatura januarja ni nikoli spustila pod deset stopinj pod ničlo.

Kako se po dolgem času počutite med reprezentančnimi kolegi?

Lepo se je družiti s prijatelji. Vedno z veseljem igram za slovensko reprezentanco. Dolgo je že minilo, odkar smo bili nazadnje skupaj. Vzdušje je res super. Tako jaz kot vsi drugi pa že komaj čakamo, da pridejo na vrsto prve tekme. Sam sem nazadnje igral 26. januarja, tako da sem res že lačen preizkušenj.

Je hokejska dvorana res pravo čudo tudi na ledu?

Dvorana je res super. Led je presenetljivo zelo dober. Za zdaj je vse v najlepšem redu. Tudi hrana je zelo dobra, kar je zelo pomembno.

Glede na to, da igrate v ruski KHL, ste videli praktično vse dvorane po Rusiji in drugih državah, v katerih gostuje rusko prvenstvo. Kam bi uvrstili novo čudo v Sočiju?

Po mojem je tukajšnja dvorana najlepša. Všeč so mi tudi notranje barve, ni pretemna. Sicer je v naši ligi še nekaj lepih dvoran, predvsem v Minsku, Rigi in St. Peterburgu. Številne dvorane po Rusiji so starejše, a so od znotraj lepo urejene.

Selektor Kopitar pravi, da veliko časa izgubljate zaradi varnosti.

To drži, a je že prav, da je tako. Raje dlje časa čakam pred vrati, kot da se zgodi kaj, česar raje ne bi omenjal.

Prvi dvoboj vas čaka proti Rusiji. Pričakovanja?

To bo težak dvoboj. Kot veste, imajo gostitelji odlično moštvo. Lahko napovem, da če bomo igrali tako, kot znamo, in če bomo pustili srce na ledu, jim ne bo lahko.

Se v Sočiju počutite bolj domače glede na to, da si kruh služite v Rusiji?

Nekaj resnice je na tem. Ruski jezik dobro razumem, tako da se vse bolje znajdem. Tudi ruska hrana mi je bližja kot kateremu drugemu športniku, ki je v Rusiji prvič.

Tudi govorite rusko?

Kaj bi že znal povedati, a večinoma se ne pogovarjam po rusko. V vsakem moštvu je po pet tujcev, ki se med seboj največ družimo in se po navadi pogovarjamo po angleško. Če drugih tujcev ne bi bilo, bi po mojem že bolje govoril rusko. Težavo imam, ker govorim češko, zato mešam češčino in ruščino.

Kako so soigralci pri CSKA sprejeli vaš odhod na olimpijske igre?

Zelo dobro. Vsi so mi zaželeli srečo. Eden od njih, Aleksandr Radulov (kapetan CSKA – op. p.) bo tudi nastopil na olimpijskem turnirju.

Sta se z Radulovom kaj zbadala na treningih?

Nič kaj veliko. Oba veva, kdo je favorit.

Na sebi imate olimpijska očala. Ste jih kupili posebej za olimpijski nastop?

Udeležil sem se enega od glasovanj v olimpijski vasi in sem jih dobil za darilo. V takšnem vremenu so obvezni del opreme.