V zgodovini formule ena je na dirkaških koncih tedna sodelovalo že pet žensk, a le dvema od njih se je uspelo tudi kvalificirati na dirko. Maria Teresa de Filippis je v sezonah 1958 in 1959 sodelovala na petih prizoriščih, nastopila pa je na treh dirkah, a vselej ostala brez točk. Nekoliko več izkušenj z dirkanjem v formuli ena si je nabrala njena rojakinja Lella Lombardi, ki je v letih od 1974 do 1976 dobila priložnost na 17 velikih nagradah, kvalificirati pa se ji je uspelo na 12 dirk. Kot edina ženska do sedaj je prišla med dobitnice točk, osvojila je sicer le 0,5 točke. Nazadnje so bile ženske blizu nastopu na dirki leta 1992, a se Italijanki Giovanni Amati z Brabhamom v treh priložnostih ni uspelo uvrstiti na dirko.

Da bi se ženske utegnile kmalu vrniti med dirkaško elito, sta v zadnjem času nakazali lani tragično preminula Španka Maria de Villota in Škotinja Susie Wolf, ki sta dobili priložnost za opravljanje vloge testne voznice pri moštvih Marussie in Williamsa. Sicer se nobeni od njiju ni uspelo povsem približati nastopu na kakšni od dirk, a zdi se, da je vrnitev žensk na dirke formule ena vse bližje. S tem se strinja tudi šef ekipe Red Bull.

Horner: Le še vprašanje časa

»Susie je zelo sposobna voznica, a težko bi ocenil, kako bi se glede na svoje sposobnosti trenutno odrezala na dirkah formule ena. Dejstvo je, da je vse več zelo talentiranih deklet, ki se prebijajo v ospredje in samo vprašanje časa je, kdaj bo kakšna nastopila na dirki formule ena,« je za Daily Telegraph dejal Horner.

Vodilni mož ekipe Red Bull pa vsaj zaenkrat ne vidi prav veliko možnosti, da bi priložnost za dirkanje katera od ženskih predstavnic dobila v njegovi ekipi. »Če bi v ekipi eno od dveh mest voznikov zaupali ženski, bi bila to za nas najboljša možna marketinška poteza, a v tem trenutku ne vidim prave kandidatke za takšno priložnost,« je dodal Horner.