Slovenska reprezentanca, v kateri so Kranjec, Prevc, Tepeš, Hvala, Damjan, Naglič in Dežman, polete pričakuje z zvrhano mero optimizma. Slovenija ima veliko letalcev na smučeh, v lanski sezoni so bili Kranjec (2. mesto), Tepeš (4.) in Prevc (5.) med elitno peterico v posebnem točkovanju sedmih tekem v poletih za mali kristalni globus.

»Imamo kar nekaj pogumnih fantov za polete. V boju za visoke uvrstitve ne računam le na Kranjca, Tepeša in Prevca, ampak še na koga iz ostale četverice,« je optimističen slovenski selektor Goran Janus. Po vrnitvi iz Bischofshofna so tekmovalci obnovili moči in vsi z izjemo Prevca en dan preživeli tudi na skakalnici. Skakalec iz Dolenje vasi bo imel danes tri polete za trening, saj je kot član elitne deseterice vnaprej uvrščen na tekmo. Medtem ko sta bila Prevc in Dežman na treningu v telovadnici pod vodstvom Janusa in njegovega pomočnika Janija Grilca, je preostala peterica letalcev Kranjec, Tepeš, Hvala, Damjan in Naglič v Planici skakala pod taktirko Nejca Franka.

Kranjec spada med tekmovalce, ki oživijo na letalnici. Naprava na hribu Kulm mu je ena najljubših, zato so imeli Avstrijci vselej veliko dela, da so ga premagali. Je aktualni svetovni prvak in ima dva mala kristalna globusa za posebno točkovanje poletov. »Novoletna turneja je bila zame ena sama velika borba. Poletov bi se še bolj veselil, če bi imel boljše uvrstitve, ker bi imel v tem primeru več samozavesti in zaupanja v svoje sposobnosti. Nisem daleč od najboljših,« napoveduje Robert Kranjec.

Tepeš spada med najpogumnejše letalce. Prevc je v vrhunski formi, marca v Planici je na poletih sploh prvič v karieri skočil na stopničke v svetovnem pokalu z drugim in tretjim mestom. Ob popolnih nastopih bi se mu poleti na Kulmu lahko iztekli s prvo zmago v karieri na tekmah za svetovni pokal. Hvala je prepričan, da je rešil težave s počepom. Damjan ima na Kulm lepe spomine, saj je tam prvič poletel 200 metrov. Naglič je prve točke v karieri osvojil prav na letalnici januarja 2011 v Harrachovu.

Glede na dosežke na novoletni turneji so trenerji oblikovali ekipe za Kulm, saj je vse podrejeno olimpijskim igram. Pri Avstrijcih ne bo zmagovalca novoletne turneje Thomasa Dietharta, ker je trener Pointner ocenil, da po naporih potrebuje počitek in se bo v karavano vrnil na tekmah na Poljskem. Ker so Norvežani na turneji le enkrat stali na stopničkah (2. Bardal v Oberstdorfu), je trener Stoeckl naredil krizni načrt in na trening umaknil ase Bardala, Jacobsena in Hildeja.

Na Kulmu bodo danes ob 14. uri kvalifikacije za jutrišnjo tekmo (ob 14. uri), medtem ko se bo tekma v nedeljo začela ob 14.15. Na letalnicah na tekmi nastopi samo 40 tekmovalcev, deset vnaprej uvrščenih in 30 najboljših iz kvalifikacij.