Štafete, jutri bo še moška tekma (Jakov Fak, Janez Marič, Klemen Bauer, Peter Dokl), veljajo za posladek biatlonskih tekem, ob tem pa imajo zelo veliko veljavo v širšem pomenu. Eden od teh je, da brez (dobrih) štafetnih nastopov ni dobre uvrstitve v seštevku pokala narodov, ki potem prinaša kvote nastopajočih za tekme svetovnega pokala. Mimogrede, biatlonci so trenutno dvanajsti in imajo jasen cilj, da si do konca sezone izborijo deseto mesto, ki jim je ob koncu lanske sezone ušlo za las – in s tem tudi peti mož na startu posamičnih tekem. Biatlonke so zgolj osemnajste, a nastop štafete pri bistvenem izboljšanju te uvrstitve ne more pomagati. Gre za ugled in nabiranje izkušenj, a ne samo za mlado biatlonko SK Kovinoplastika Lož, edine notranjske biatlonske klubske sredine. »Da bi Urška, čeprav je zelo mlada, zakvačkala, se ne bojim,« pravi trener Uroš Velepec, ki bo najmlajšo poslal v zadnjo, četrto predajo. »V Ridnaunu je dobro dirkala, dobro streljala in tudi tekla je primerljivo nekaterim že uveljavljenim biatlonkam. Poleg tega mislim, da je pritisk tekme svetovnega pokala ne bo strl, saj je pogumna,« doda o novinki.

Nastop v štafeti, ki je po svoji specifičnosti zaradi dodatnih strelov le malce drugačna od posamičnih tekem (v Ruhpoldingu sledijo še dolga starodobna razdalja in zasledovalna tekma), bolj potrebujeta Teja Gregorin in Andreja Mali. Seveda pogojno, če bo Slovenija od IBU in MOK dobila kvoto še ene biatlonke za nastop na olimpijskih igrah in bo lahko nastopila tudi mešana štafeta. Prav mešana štafeta v zasedbi Fak, Bauer, Gregorinova, Malijeva je na svetovnem prvenstvu na istem bavarskem prizorišču pred nekaj manj kot dvema letoma osvojila srebrno kolajno in ima potencial tudi v Sočiju. Predstavnik za stike z javnostjo Tomaž Šušteršič pravi, da so dobili namige, da naj bi Slovenija dobila še eno mesto za drugo biatlonko, a uradno tega še ne ve, niti ne ve, kdaj naj bi to sporočili. »Prav zato, če se zgodi ta čudež, bom prvi dve poslal na start Tejo in Andrejo,« razkrije Velepec, ki je včeraj tri ure pomagal servisnemu delu ekipe testirati smuči v izredno dobrih zimskih razmerah, ki obetajo hitro smučino. Nalašč, da bo morda strelski del imel nekaj več veljave v primerjavi s tekaškim, kar bi slovenski ženski štafeti v primerjavi s konkurenco moralo ustrezati.

Velepec je ob tem potožil, da je ob koncu zelo uspelih priprav na Pokljuki Gregorinova zbolela. »Jemlje antibiotike, a že smuča, zato njen nastop ni vprašljiv. Sama je zatrdila, da bi ji bilo nerodno, če ženska štafeta zaradi nje ne bi nastopila,« pove Velepec. Ima pa čakanje na morebitno dodatno kvoto za olimpijski nastop, nastop moške štafete kljub neizpolnjeni normi OKS ni vprašljiv, verjetno vzrok prav v ženski štafeti, ker so jo v preteklosti preveč zapostavili, zanemarili in pustili vnemar. Tako na svetovnem prvenstvu v Ruhpoldingu 2012 ni nastopila, na lanskem prvenstvu v Novem mestu na Češkem (Mali, Gregorin, Ravnikar, Drčar) pa se ji je nastop ponesrečil. Oba nastopa skupaj sta bila del seštevka, ki je prinašal kvoto za Soči.