Po aperitivu s svežo rebulo (letnik 2012) so vinoljubci v »sejni sobi« ob enournem predavanju poskusili vina, ki so že na trgu, in tudi nekaj novosti. Pri zvrsti Teodor belo, letnik 2010, so udeleženci občudovali predvsem njegov razvoj, saj je vino klet zapustilo že pred enim letom. Sledile pa so novosti iz linije Opoka (rebula in chardonnay, letnika 2009), ki jih Simčič pridela v vinogradih na najboljših legah na lapornatih tleh. Vino se je točilo iz trilitrskih steklenic (dvojni magnum), pri čemer je vinar poudaril pomen zorenja vin v velikih steklenicah. Iz dvojnega magnuma se je točila še ena novost, in sicer modri pinot, letnik 2011, za konec pa so sladokusci uživali še v merlotu, letnik 2007, prav tako iz linije Opoka.

Po uradnem delu se je druženje ob prigrizkih in – jasno – vinu zavleklo pozno v noč, poleg gostitelja Gašperja Čarmana, najboljšega slovenskega sommelierja letošnjega leta, in vinarja Marjana Simčiča, pa so marsikaj zanimivega izvedeli še od britanske vinske strokovnjakinje Caroline Gilby, ki se kiti z nazivom master of wine in velja za eno največjih poznavalk vzhodnoevropskih vin. Gilbyjeva je sicer vodila eno izmed delavnic v sklopu nedavnega Slovenskega festivala vin v Grand hotelu Union.