Ker se približuje hladnejše obdobje, strokovnjaki opozarjajo na porast okužb dihal, ki jih lahko povzročajo virusi in bakterije, ter črevesnih okužb, med katerimi so v zimskem času najpogostejše okužbe z rotavirusi.

Pred dvema letoma je bilo po podatkih Inštituta za varovanje zdravja zaradi bakterijskih okužb dihal, največ zaradi pljučnice z bakteriemijo, hospitaliziranih 255 ljudi, od tega skoraj četrtina otrok, mlajših od petnajst let. Med okužbe, ki se pogosteje pojavljajo pri otrocih v kolektivnem varstvu, sodi tudi vnetje srednjega ušesa. Otroci v vrtcu ga prebolijo več kot trikrat na leto. Zaradi noric je bilo leta 2011 hospitaliziranih 12.000 bolnikov, sedemdeset odstotkov bolnikov je bilo otrok, na srečo pa se noben primer ni končal s smrtjo, je nekatere najpogostejše okužbe navedla predsednica Združenja za pediatrijo pri Slovenskem zdravniškem društvu Margareta Seher Zupančič in poudarila, da je priporočljiva predčasna zaščita predvsem pred rotavirusnimi okužbami, zaradi katerih otroci pogosto potrebujejo celo bolnišnično oskrbo. Zato strokovnjaki starše in vzgojitelje pozivajo, naj še pravočasno poskrbijo za ustrezne preventivne higienske ukrepe doma in v vrtcih.

Najpogostejše so virusne okužbe

Okužbe dihal pri predšolskih otrocih večinoma povzročajo virusi, medtem ko so bakterijske okužbe bolj redke. Med bakterijskimi okužbami dihal je sicer najpogostejše vnetje srednjega ušesa, otroci pa zbolijo tudi za pljučnico, bakterijskim meningitisom, angino in škrlatinko. »Malčki, ki še nimajo povsem razvitega imunskega sistema, so najbolj dovzetni za okužbe. Zato je pomembno, da se tako starši v domačem okolju kot tudi vrtci poslužujejo ustreznih higienskih ukrepov, s katerimi preprečijo hitro širjenje okužb, še posebno če imajo starši doma tudi dojenčka,« je opozorila Seher-Zupančičeva. Dodaja, da so tudi otroci, ki so vključeni v vrtec ali drugo obliko kolektivnega varstva, bolj dovzetni za okužbe, ki jih lahko prenesejo domov. V vrtcih imajo otroci več stika z vrstniki in vzgojitelji. Starši pogosto v vrtec pripeljejo tudi bolnega otroka ali pa so otroci kužni že v inkubacijski dobi, ko se znaki bolezni še ne pokažejo. Zato strokovnjaki staršem svetujejo, naj bolni otroci ostanejo v domačem varstvu, s čimer ne bodo zaščitili le drugih otrok v vrtcu, temveč bodo svojega malčka, ki v primeru okužbe potrebuje počitek in veliko tekočine, tudi najhitreje pozdravili. »Če je pri hiši novorojenček, odsvetujemo obiske na domu do njegovega drugega meseca starosti, sorojenec pa naj v času, ko je mamica na porodniškem dopustu, ostane v domačem varstvu,« še svetuje Seher-Zupančičeva.

Bolezen umazanih rok

Med hladnimi meseci, predvsem med januarjem in marcem, so pogoste tudi rotavirusne okužbe, ki so po podatkih epidemiološkega poročila celo na drugem mestu glede na število hospitaliziranih bolnikov. Preteklo leto je zbolelo kar 1066 otrok, mlajših od pet let, vendar Breda Zakotnik s klinike za infekcijske bolezni opozarja, da je dejansko število obolelih verjetno trikrat večje od števila bolnikov, ki so pomoč poiskali v ambulanti: »Če zboli otrok, običajno zbolijo tudi starejši družinski člani, ti pa ne iščejo zdravniške pomoči.«

Ker se rotavirusne okužbe – strokovnjaki jim pravijo tudi bolezen umazanih rok – hitro in enostavno širijo, so med najbolj izpostavljenimi predšolski otroci, ki obiskujejo vrtec ali so vključeni v druge oblike kolektivnega varstva. Za preprečitev morebitne epidemije v vrtcih je zato pomembno temeljito in pogosto umivanje rok z milom in pod tekočo vodo, roke si morajo umivati tako mali bolniki kot tisti, ki za otroka skrbijo, pomembno je pravilno in higiensko odstranjevanje rabljenih pleničk ter čiščenje površin, predvsem previjalnih miz in kahlic ter predmetov in igrač v otrokovi okolici.

»Cepljenje naj bo brezplačno«

Rotavirusne okužbe se hitro širijo, povzročajo drisko, bruhanje, krčevite bolečine v trebuhu in vročino, je znake okužbe opisala Zakotnikova in dodala, da zaradi velike izgube tekočine lahko pride tudi do zapletov: lahko se pojavijo brezvročinski krči in vnetje živčevja, okužba pa lahko sproži tudi sladkorno bolezen ali celiakijo. Preden je bilo v nekaterih evropskih državah uvedeno cepljenje proti rotavirusnim okužbam, je zaradi bolezni umrlo okoli 230 ljudi na leto.

Po besedah Seher-Zupančičeve lahko pri preprečevanju okužb veliko storijo starši in osebje v vrtcih, prav tako pa tudi zaposleni v zdravstvenih ustanovah. »Priporočljivo je, da se starši cepijo proti gripi in s tem preprečijo prenos bolezni na otroka, prav tako pa bi bilo dobro, če bi se proti gripi cepilo več zdravstvenega osebja. V primerjavi z zahodnimi evropskimi državami v Sloveniji na tem področju namreč zaostajamo,« je pojasnila Seher-Zupančičeva in poudarila, da si zato strokovnjaki želijo, da bi država vsem omogočila brezplačno cepljenje proti boleznim, ki prizadenejo najmlajše, med drugim proti rotavirusnim okužbam.