Na ministrstvu za infrastrukturo in prostor so zaradi afere s kupljenimi vozniškimi dovoljenji in potrdili o tečajih varne vožnje, zaradi katerih je na slovenskih cestah na tisoče voznikov, ki nanje ne sodijo, zdaj napovedali tudi izredni nadzor direktorata za promet in ne samo agencije za varnost prometa. »Izredni nadzor bo podrobneje preveril celotno ravnanje tako direktorata kot agencije v tej konkretni zadevi,« so nam zatrdili na ministrstvu, na katero letijo očitki, da je dve leti nemo spremljalo nepravilnosti, ne da bi ukrepalo.

Ne samo počasni, tudi »slabo obveščeni«

Sprenevedanje kljub temu ostaja. Potem ko so v direktoratu za promet najprej priznali, da so za nepravilnosti v avtošolah vedeli dlje časa, so najprej postregli z izgovorom, da z ukrepanjem niso želeli hiteti, da ne bi motili policijske preiskave. A na izgovor, ki je že sam po sebi neprepričljiv, so se tudi na policiji odzvali, da so ministrstvo prosili le, da jim da dovolj časa in prostora v času kriminalistične preiskave na območju ljubljanskega izpitnega centra, in še to le krajši čas. Drugih dogovorov z ministrstvom in agencijo za varnost prometa ni bilo, policisti pa dodajajo, da obema institucijama nikoli niso svetovali, da ne smeta opravljati ukrepov iz njihovih pristojnosti zaradi predkazenskih postopkov, ki so v teku.

Včeraj so nam na ministrstvu prav tako pojasnili, da za nepravilnosti ne vedo že dve leti, torej od začetka policijske preiskave s konca leta 2011: »V navajanju informacij v medijih vse pogosteje prihaja do netočnosti in zavajajočih posploševanj. Zato naj ob tem poudarimo, da je ministrstvo dobilo prvo neuradno informacijo policije o poteku kriminalističnih preiskav in verjetnem obsegu kaznivih dejanj na področju vozniških dovoljenj in programov varne vožnje decembra 2012, na podlagi pisnega zaprosila ministrstva za infrastrukturo in prostor z dne 5. decembra 2012. Zaprosilo za informacijo o poteku preiskave je ministrstvo poslalo na podlagi informacij nekaterih izvajalcev, da zaradi verjetnih nezakonitih ravnanj že daljši čas poteka kriminalistična preiskava.« Ob tem pa je treba dodati, da smo že zgolj mediji o nepravilnostih v šolah vožnje in policijski preiskavi poročali že februarja 2012.

Zdravniška zbornica nad sume lažnih potrdil

Po dokončnem razkritju nepravilnosti, ki jih je potrdila tudi policija, so se odzvali tudi na zdravniški zbornici. V primeru zdravnika, na katerega so padli sumi izdajanja lažnih potrdil za vozniške izpite, bodo tudi oni opravili izredni strokovni nadzor. Kot nam je včeraj pojasnil predsednik zbornice prim. Andrej Možina, pa bodo opravili tudi širši nadzor nad izdajanjem teh potrdil v Sloveniji. Te dni namreč dobivajo informacije o domnevnem izdajanju lažnih potrdil, ki se ne nanašajo le na omenjenega zdravnika.

»Dobivamo ustne informacije, da ponekod delajo mimo strokovnih smernic in da to ni bil problem le pri enem zdravniku. Zgodba je alarmantna in nanjo se moramo odzvati tudi širše. Tu ne sme biti popuščanja in nemega opazovanja,« je pojasnil. Pri dosedanjih nadzorih na področju medicine prometa večjih nepravilnosti niso odkrili, bodo pa njihove izsledke še enkrat pregledali.

So pa nasprotno večkrat prejeli pritožbe bolnikov, ki so od zdravnikov želeli potrdila za vožnjo, pa jih niso dobili. »Gre na primer za starejše ljudi, ki so tako bolni, da so na cesti nevarni. Nekateri zdravniki, ki so tako ocenili, so bili zaradi tega deležni tudi groženj. Zdravniki so ob teh odločitvah očitno pogosto pod velikim pritiskom, kar pa seveda ne opravičuje morebitnega izdajanja lažnih oziroma neupravičenih potrdil,« je pojasnil.

Žlender varen zaradi blagoslova Bratuškove?

Kakšna bo usoda vodilnih uslužbencev agencije za varnost prometa in direktorata za promet, za zdaj ostaja neznanka. Potem ko so tudi na AMZS pozvali k iskanju odgovornosti nemih spremljevalcev afere, je minister Samo Omerzel ustavno načelo domneve nedolžnosti, ki velja predvsem v kazenskem pravu, z besedami »zame so ljudje nedolžni, dokler se jim ne dokaže, da so krivi« priročno uporabil tudi v vprašanju objektivne odgovornosti.

Zato ne čudijo namigovanja po kuloarjih, da je predvsem vršilec dolžnosti direktorja direktorata za promet in predsednik sveta agencije Bojan Žlender na svojem stolčku varen tudi zaradi naklonjenosti trenutnemu vršilcu dolžnosti direktorja agencije Igorju Velovu – sokrajanu premierke Alenke Bratušek, s katero ga družita tudi nekdanje članstvo v stranki Zares in delovanje v kranjskem nogometnem klubu. Žlender je sicer v teh dneh precej bolj na udaru kot Velov iz preprostega razloga, ker je Velov komaj nekaj mesecev na čelu agencije in je aktualne težave v veliki meri le podedoval.

Za komentar relacij Bratuškova–Velov–Žlender smo včeraj zaprosili tudi kabinet predsednice vlade, vendar do zaključka pripravljanja prispevka odgovora nismo dobili.