Vesna, kakšna je razlika v primerjavi z lanskim čakanjem na začetek tekmovalne sezone?

Zelo preprosto. Zdravstvena kartoteka je bolj prazna. Po nasvetih nutricionistke Urške Bukovnik sem spremenila prehrano, da bi okrepila imunski sistem. Slabe stvari, kot sta bela moka in sladkor, sem prečrtala, dodala pa več naravnih dodatkov, kot je med iz Besnice. No, le pitju kave, svoji najljubši razvadi, se ne morem odpovedati. Poleg tega bolj poslušam svoje telo in ne »rinem« za vsako ceno, čeprav bi glava hotela narediti več treninga.

Veliko treninga ste opravili na veliki nadmorski višini, ker bo najpomembnejši nastop v Sočiju na višini okoli 1400 metrov. Kako prenašate to? Lani ste pred zimo zboleli vsak vadbeni ciklus na višini, je razkril trener Marko Gracer.

Nimam posebnih težav. Poleg tega, da smo imeli zadnje skupne treninge na ledeniku Dachstein in pod njim ter pod ledenikom Val Senales, sem doma prakticirala tudi spanje v višinskem šotoru. S tem sem se na te razmere deloma prilagodila že pred odhodom in potem je bil tudi trening na 3000 metrih dosti lažji. Mislim, da mi je to koristilo.

Verjetno si sezono želite začeti z zmago na tekmi FIS v drsalnem sprintu v Beitostolnu (22.–24. novembra), ki bo tudi letos prava generalka za začetek sezone svetovnega pokala teden dni pozneje v finskem Kuusamu.

Ne zmaga, že stopničke bi bile super dosežek. Res je, da sem bila tam že dvakrat druga (v letih 2008 in 2010), a konkurenca na tej tekmi je vedno zelo močna, saj vemo, kaj v tej disciplini pomenijo Norvežanke z Marit Bjoergen. Zelo veliko bi mi pomenil dober začetek sezone. Tudi za samozavest. No, če bo zdravje, mislim, da se nimam česa bati.

Bo vse usmerjeno v Soči?

Ne bom se zanašala le na eno tekmo. Želim se po stopničkah svetovnega pokala dvigniti čim višje. O otvoritveni tekmi v Kuusamu, kjer me vedno zebe in potem še zbolim, se bom še odločila. Poudarek bo na 15. decembru in tekmi v Davosu. Tour de Ski bom verjetno izpustila in se osredotočila na niz tekem v januarju ter tako vse stopnjevala.