Palfijev film – kolaž posnetkov iz stoletne zgodovine filma, v katerih nastopajo zvezdniki iz več kot petstotih filmov in odigrajo ultimativno ljubezensko zgodbo – bo uvedla kratka uvodna slovesnost, ki jo bo povezoval Lado Bizovičar.

Vrdlovec: Liffe je pregled najbolših filmov preteklega leta

Dnevnikov novinar Zdenko Vrdlovec pravi, da gre za največjo filmsko prireditev pri nas. »Liffe je pregled najboljših filmov preteklega leta in če to nekdo ponudi na enem mestu, je precej pomembno. Predvsem za filmsko kulturo.«

Kot razlaga Vrdlovec, imamo V Sloveniji zgolj dve filmski trdnjavi. Prva je Kolosej, kjer si lahko ogledamo predvsem hollywoodske filme, druga pa Kinodvor. »Vmes, vsaj 11 mesecev v letu, ni nič drugega,« pravi. Najbolj priporoča filme iz sekcije Predpremier, a poudarja, da karkoli bo obiskovalec izbral, ne bo nikakor zgrešil.

Do 17. novembra se v Cankarjevem domu, CUK Kino Šiška, Komuni, Slovenski kinoteki, Kinodvoru in mariborskem Koloseju obeta več kot 120 zgodb, od predpremier do ekstravagance. Med najbolj pričakovane filme letošnjega festivala zagotovo sodi zmagovalec Cannesa, Adelino življenje Abdellatifa Kechicheja, ki ga bodo predvajali v sekciji Predpremiere.

Med drugim zanimanje vzbujajo še filmi, kot so dokumentarec Joshue Oppenheimerja Teater ubijanja o množičnih pobojih komunistov v Indoneziji leta 1965, Epizoda o življenju zbiralca železa Danisa Tanovića, Llewyn Davis bratov Coen ter Večna Ljubimca Jima Jarmuscha.

Sekcija Posvečeno v središče postavlja hrvaškega režiserja Zafranovića

Sekcija Ekstravaganca bo med drugim ponudila severnokorejsko-belgijsko-britansko koprodukcijo Tovarišica Kim leti v nebo. V Fokus bodo postavili nov avstrijski film, sekcija Posvečeno pa v središče postavlja hrvaškega režiserja Lordana Zafranovića.

V Perspektivah bo znova na ogled deset filmov, ki obetajo, da bodo režiserje naredili za velike filmarje. V tej sekciji je tudi slovenska koprodukcija Zoran, moj nečak idiot Mattea Oleotta, ki je prejel nagrado občinstva na beneškem tednu kritike.

Retrospektiva pod naslovom Mladi in drzni se bo poklonila filmom, kot so Upornik brez razloga, Punce, Nočni izlet, torej filmom, ki prikažejo generacijo polno upora proti vsem in vsemu. Programski vodja festivala Simon Popek pri tem poudarja, da gre za povsem njegov izbor, njegovo videnje upora na filmskem traku, saj je tovrstnih filmov enostavno preveč, da bi lahko naredili pravičen seznam.

Preberite še intervju s programskim direktorjem festivala Liffe Simonom Popkom:

“Sam stojim za vsemi filmi”