Zaradi zamrlega nepremičninskega trga stečajnemu upravitelju družbe Viator & Vektor Logistika (V&V) Antonu Jagodicu še ni uspelo prodati glavne nepremičnine v Škofji Loki, kjer je bil sedež družbe. Ker so v zadnjih treh mesecih propadle kar tri javne dražbe za prodajo skladiščnih in servisnih zmogljivosti, ki so skupaj ocenjene na približno osem milijonov evrov, jih namerava upravitelj prodajati na podlagi neposrednega zbiranja ponudb. Rok za njihovo oddajo se bo predvidoma iztekel konec leta.

V zadnjem času je Jagodicu uspelo prodati hčerinski podjetji v BiH in Skopju. Sarajevsko podjetje je bilo prodano za 26.500 evrov slovenskemu podjetju Meka plus, ki je lani doseglo dobrih 700.000 evrov prihodkov od prodaje in nekaj sto evrov čistega dobička. Skoraj pol milijona evrov pa je za skopsko hčerinsko podjetje odštela tamkajšnja logistična družba Vardar Logistik. Lani je Jagodic končal prodajo hčerinskega podjetja v srbskem Vršcu, medtem ko sta na začetku leta hčerinski podjetji v Zagrebu in Novem Sadu končali v stečaju. Gorenjski banki, ki je ločitvena upnica V&V, pa je v Romuniji nedavno uspelo prodati okoli 50 starejših tovornjakov v paketu za približno 150.000 evrov.

V sredi leta 2011 začetem stečajnem postopku V&V so upniki skupaj prijavili za več kot 200 milijonov evrov terjatev, od katerih jih je Jagodic priznal 177 milijonov evrov. Premoženje stečajne mase še zdaleč ne bo zadostovalo za poplačilo vseh upnikov. Do zdaj je Jagodic prodal za 7,7 milijona evrov premoženja, pri čemer znaša ocenjena vrednost neunovčenega premoženja 14,7 milijona evrov. Čeprav za poplačilo zaposlenih v stečajih praviloma ostane bore malo, bodo nekdanji delavci razmeroma dobro poplačani. Do zdaj je med približno 500 bivših delavcev stečajni upravitelj razdelil skoraj 2,4 milijona evrov oziroma je bilo poplačanih 35 odstotkov terjatev, ki so jih prijavili skupaj. Kot je pojasnil Jagodic, bi lahko zaposleni na koncu prejeli poplačano približno polovico prijavljenih terjatev.

Toda veliko bo odvisno od tega, ali mu bo v stečajno maso uspelo vrniti romunsko podjetje Viator & Vektor Ro, ki naj bi upravljalo 150 tovornjakov. Romunsko podjetje je bilo namreč tik pred stečajem V&V septembra 2011 preneseno na Izletnik Celje v lasti Skupine Viator & Vektor. Tudi ta krovna družba Pavčkovega imperija je sredi lanskega leta končala v stečaju.

Ker je ocenil, da so bili s prenosom lastništva romunskega podjetja upniki V&V oškodovani, in ker sumi, da je bilo pri tem storjeno kaznivo dejanje zlorabe položaja ali zaupanja pri opravljanju gospodarske dejavnosti, je Jagodic proti največjemu lastniku Skupine Viator & Vektor in predsedniku uprave Zdenku Pavčku, njegovemu tesnemu sodelavcu Bojanu Novaku, Pavčkovemu sinu in enemu od bivših vodilnih Petru Pavčku ter direktorju Izletnika Celje Darku Šafariču vložil kazenske ovadbe. Na ljubljanskem okrožnem tožilstvu so pred dvema mesecema pojasnili, je zadeva v dopolnitvi na policiji, včeraj pa morebitnega napredka preiskave niso komentirali.

Izletnik Celje je od ljubljanskega okrožnega sodišča sicer zahteval zamenjavo Jagodica na mestu stečajnega upravitelja, vendar je sodišče na začetku oktobra njegovo zahtevo zavrnilo kot neutemeljeno.