So elektronske cigarete nov, varni način kajenja?

Ne, mislim, da to ne drži. Ljudje, ki so proizvedli prve elektronske cigarete, so jih verjetno res videli kot napravo, ki bo ljudem pomagala, da se odvadijo kajenja. Torej kot eno mnogih naprav, ki v telo vnašajo nikotin. Na začetku je tobačna industrija tem napravam posvečala malo pozornosti, saj ni verjela, da bo to kdo uporabljal za kajenje. A z leti so jih izpopolnjevali in razvili izdelek, ki je natančno prirejen za to, da ljudi ohrani zasvojene. Dodali so aditive, s pomočjo katerih nikotin hitro pride v kri, okuse, kar ugaja mladim, in druge stvari, da bi zagotovili uživanje ob kajenju teh cigaret. Kljub temu je industrija menila, da ta izdelek ne bodo dosegel množic. A potem se je zgodilo nekaj stvari: države so uvedle prepoved kajenja v lokalih in na javnih površinah in veliko ljudje je sklenilo, da bodo poskusili prenehati, in sicer prav z uporabo teh cigaret. Kot drugo so države uvedle prepoved oglaševanja tobačnih izdelkov. Eden od načinov, kako je tobačna industrija lahko nadaljevala oglaševanje teh izdelkov, je bil, da so povezali svoje blagovne znamke z novimi elektronskimi cigaretami. Tretje, najpomembnejše, pa je, da v mnogih državah kajenje ni več moderno. Znane osebnosti ne marajo več, da jih na javnih krajih fotografirajo s cigareto v roki. Elektronske cigarete pa so povzročile, da imajo lahko zvezde, kot sta Leonardo DiCaprio in Katy Perry, spet nekaj v rokah in kajenje spet postaja moderno oziroma moderen postaja vsaj videz, povezan s kajenjem. Vse to je povzročilo, da je tobačna industrija spremenila odnos, ki so ga imeli do elektronskih cigaret, saj so v njih prepoznali priložnost za rešitev iz sedanje omejujoče situacije. Začeli so kupovati podjetja, ki jih izdelujejo, in ta izdelek promovirati.

Na področju elektronskih cigaret se debata nadaljuje in strokovnjaki opozarjajo, da ostaja mnogo vprašanj odprtih, tudi na področju javnega zdravstva. Opozarjajo, da je potrebnih več raziskav, da bi ugotovili koristi in slabosti učinkov kajenja elektronskih cigaret tako za posameznike kot za populacijo. Tako je na primer vaš britanski kolega John Britton, ki vodi svetovalno skupino za nadzor tobaka pri Kraljevem združenju zdravnikov, izjavil, da bi si od britanskih kadilcev, če bi vsi prenehali kaditi običajne cigarete in prešli na kajenje elektronskih, pet milijonov rešilo življenje. Zato, meni, imajo velikanski javnozdravstveni potencial. Po drugi strani pa druge strokovnjake skrbi, da bi razrast trga elektronskih cigaret lahko izničil prizadevanja kampanj proti kajenju v minulih letih in ponovno normaliziral kajenje.

Res je, videnja problematike so različna. Spoštujem mnenje kolega Brittona in francoskega profesorja za javno zdravstvo Antoina Flahaulta, ki podpirata uporabo elektronskih cigaret. Moje mnenje je, da sta pred letom ali dvema morda imela prav: elektronske cigarete so takrat res morda videli kot priložnost, da ljudje prenehajo kaditi. Nobenega dvoma ni, da bi, če bi lahko prepričali vse, ki kadijo običajne cigarete, res rešili mnoga življenja. Vendar me skrbi, da se to, če bomo te cigarete naredili množično dostopne, ne bo zgodilo. Zgodilo pa se bo, da bodo ljudje kadili elektronske cigarete ob priložnostih, ko ne bodo mogli kaditi običajnih cigaret, a bodo še naprej kadili navadne cigarete. Morda bodo zaradi elektronskih cigaret pokadili nekoliko manj običajnih, a številni zdravstveni problemi, povezani s kajenjem, bodo ostali.

Najpomembneje pa je, da bodo po mojem mnenju elektronske cigarete rekrutirale novo generacijo kadilcev med mladimi ljudmi, ki drugače sicer ne bi začeli kaditi. Elektronske cigarete so kot oblika nikotinske nadomestne terapije lahko oblika pripomočka, ki ljudem pomaga pri odvajanju od kajenja. A niso nič bolj učinkovite, kot so nikotinski obliži. Če bi tobačna industrija v resnici želela imeti nikotinski pripomoček, ki nikotin hitro spravi v možgane, kot je to pri elektronskih cigaretah, bi dala na trg razpršilo v obliki inhalatorja ali osvežilca daha, ki bi ga posameznik popršil pod jezik. To bi lahko naredili z lahkoto. Dejstvo, da tega ne naredijo in vztrajajo pri proizvodnji izdelka, ki ima videz, povezan s kajenjem, pa mi pove, da jim v resnici ne gre za zmanjševanje škode zaradi kajenja.

Ampak zakaj so elektronske cigarete vse bolj popularne? Kolegica kadilka je povedala, da za kadilca ni noben užitek dati v usta to plastično napravo.

Zaradi ogromnih tržnih naporov. Proizvajalci za trženje teh izdelkov porabljajo na desetine milijonov evrov. V mnogih državah oglase za te izdelke vidite povsod. Trg pa lahko ustvarite za skoraj vsak izdelek. Ljudem izdelek morda ni všeč, a ko so izpostavljeni številnim oglasom, v katerih je uporaba izdelka prikazana kot moderna, postanejo uporabniki, ker želijo tudi sami tako delovati.

Kakšno je trenutno stanje glede elektronskih cigaret pri prenovi evropske direktive o tobačnih izdelkih, ki poteka, in v okviru katere želijo strožje regulirati tudi prodajo in marketing elektronskih cigaret?

Stanje je zelo zapleteno. Zelo smo razočarani, da direktiva ni šla gladko skozi postopek revizije. Tobačna industrija je zaposlila na stotine svetovalcev v Bruslju, ki skušajo revizijo spodkopati. Prenovljena direktiva bo prej ali slej sprejeta, a dlje časa kot lahko upočasnijo njen sprejem, bolje zanje, saj lahko dlje časa prodajajo svoje izdelke. Prizadevajo si, da bi vse skupaj zakomplicirali: trdijo, da bi se morali z elektronskimi cigaretami ukvarjati bolj poglobljeno, da bi morali stopiti korak nazaj, pogledati bolj podrobno... A to je enako, kot so v preteklosti naredili z dokazi o škodljivosti kajenja za zdravje: tobačna industrija je desetletja trdila, da nimamo dovolj dokazov, da kajenje povzroča raka pljuč. Enako so nato trdili za pasivno kajenje. Zdaj, ko so uveljavljenje prepovedi kajenja na javnih mestih, vsi vedo, da tudi pasivno kajenje ubija ljudi. Podobno se zdaj dogaja z elektronskimi cigaretami; tudi za tem stoji taktika zavlačevanja.

Kako bi morali biti ti izdelki po vaše regulirani?

Če bi lahko začeli od začetka, tobačnih izdelkov ne bi naredili splošno dostopnih. A to se ne bo zgodilo in s tobačnimi izdelki ne ravnamo tako, kot ravnamo z drugimi strupenimi snovmi: tako na primer ni dovoljeno, da bi lahko kar vsakdo prodajal azbest. Mislim, da bi morali gledati na vse izdelke, ki vnašajo v telo nikotin, enako. Nikotin je namreč v velikih odmerkih lahko strup, v nizkih odmerkih pa je lahko zdravilo. Zato naj se ga obravnava kot zdravilo. Če navajajo, da so elektronske cigarete dobra naprava za odvajanje, bi to moralo biti testirano v kliničnih študijah.

No, saj so nedavno v medicinski reviji Lancet objavili rezultate klinične študije z Nove Zelandije, ki je pokazala, da je odvajanje od kajenja s pomočjo elektronskih cigaret približno enako učinkovito kot odvajanje s pomočjo nikotinskih obližev.

Ta študija ni zajela dovolj velikega števila ljudi, da bi lahko kar koli rekli. Pokazala pa je, da te cigarete niso nič boljše od nikotinskih obližev. A obliži ne povzročajo, da bi mladi ljudje začeli kaditi iz razloga, da posnemajo slavne ljudi. Zakaj torej ne bi ostali pri nečem, kar deluje in kar nima neželenih učinkov?

Naj bodo elektronske cigarete torej dosegljive le v lekarnah?

Po mojem mnenju da, in to le na recept.