Na Avirateku bo tekmovalec lahko preizkusil svojo vzdržljivost, telesno moč, in doživel pravo akcijo in avanturo. Po okoliških poljskih in gozdnih poteh, kjer bo potrebno preteči več kot pet kilometrov dolgo progo, bodo tekmovalce pričakale najrazličnejše ovire. Ovire bodo organizatorji postavili iz naravnega materiala kot so bale slame, lesena piramida, hlodi, električni pastir, spust po toboganu itd.  Organizatorji pred tekom ne želijo razkriti vseh ovir, saj bodo nekatere ovire za tekmovalce pravo presenečenje.

Sodelovati bo mogoče kot posameznik ali kot ekipa treh članov - trojka. Aviratek ni bitka s časom oz. kdo bo najhitrejši, saj bo prav vsak aviratekač, ki uspešno premaga progo in ovire, zmagovalec. Pomembno je sodelovanje, vztrajnost in želja po adrenalinu. Ovire so namreč zasnovane na način, da jih bodo aviratekači lažje premagali, če si bodo medsebojno pomagali.

Aviratekači bodo pomagali Anini zvezdici

Medsebojno pomoč pa ne bo prisotna samo med tekači, saj bodo skupaj z organizatorji (Prostovoljno gasilsko društva Šentvid pri Stični) in Zavodom za pomoč socialno ogroženim Anina Zvezdica, del startnine namenili nakupu hrane za socialno prizadete in ogrožene družine in tako prireditvi dali tudi velik poudarek dobrodelnosti. 

Organizatorji prijave že sprejemajo, prijava pa je možna preko prijavnega obrazca. Prijavijo se lahko polnoletne osebe, oz. tudi mlajši od 18 let z dovoljenjem staršev ali skrbnikov. Startnina znaša 15 EUR. Po zaključku tekmovalnega dne pa bo sledil še zabavni program pri gasilnem domu Šentvid pri Stični. Več o pripravah na AviraTek 2013 lahko spremljate tudi v naslednjih tednih, na FB profilu PGD Šentvid pri Stični in prav tako tudi na spletni strani www.ivancna-gorica.si