Predstavnik avtoprevoznikov in predsednik sekcije za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Andrej Klobasa je za Dnevnik.si povedal, da je sestanek z Bratuškovo in njenimi ministri nujno potreben, potem pa bodo razkrili svoje nadaljnje ukrepe. S premierko želijo govoriti predvsem o problematiki, ki bremeni tako avtoprevoznike kot kmete in predstavnike gospodarstva.

Državljanska nepokorščina?

Klobasa je za STA pred tem povedal, da bo v primeru, da do sestanka ne pride, zagotovo sledila neke vrste državljanska nepokorščina. Za Dnevnik.si Klobasa ni želel pojasniti, kakšne aktivnosti je imel pri tem v mislih. »Dokler se pogovarjamo, ne gre prehitevati dogodkov,« je dejal. In če do sestanka oz. posluha za avtoprevoznike ne pride? »Potem bodo morali pač spakirati kovčke in iti svojo pot,« je povedal Klobasa.

Pojasnil je, da bi morali biti po njihovem popusti na slovenskem avtocestnem križu za slovenska podjetja drugačni kot za ostala. »O tem smo se z ministrom Omerzelom že pogovarjali, vendar pa ne tudi dogovorili,« je dodal. Vlada je prejšnji teden namreč sprejela nov sistem cenovne politike cestninjenja avtocest, v tem okviru pa se je podražila tudi cestnina za tovorna vozila.

Nezadovoljstvo tudi z višinami subvencij za okolju prijazna vozila

Avtoprevozniki niso zadovoljni niti z višino subvencij za okolju prijazna vozila, ki jo je po pogajanjih odobrila vlada. Klobasa je za STA opozoril, da bi za subvencije potrebovali 11 milijonov evrov, na koncu so zahtevali šest milijonov evrov, vlada pa je pristala na štiri milijone evrov, kar za avtoprevoznike ni dovolj. Zahtevali so tudi, naj se jim ekološka taksa vrne ob nakupih goriva skozi vračilo trošarine.

Predstavniki organizacij, ki so se danes srečali, nasprotujejo tudi predlogu načrtovanega davka na nepremičnine, še posebej kmeti in gospodarstveniki. V zraku zato visijo morebitni protesti.

Preberite še:

Žveglič: Novi nepremičninski davek je popolnoma nesprejemljiv, uprli se bomo z vsemi sredstvi