Učinkovite pri zmanjšanju kajenja

Poleg nikotinskih hlapov elektronske cigarete posnemajo tudi občutek kajenja, zaradi česar so strokovnjaki že v preteklosti menili, da bodo učinkovite pri odvajanju od kajenja. A raziskava sama, zlasti, ker je bila opravljena zgolj s pomočjo 657 prostovoljcev, še ne more biti temelj za izpeljavo trdnih zaključkov. Poleg tega je treba opraviti še več raziskav na področju njihove dolgoročne varnosti

Celotno raziskavo lahko preberete tukaj.

»Čeprav izsledki ne kažejo črno-belih rezultatov o uspehu pri odvajanju kajenja po šestih mesecih, kar se tiče primerjave med obliži in elektronskimi cigaretami, se vendarle zdi, da so elektronske cigarete bolj učinkovite pri zmanjšanju kajenja,« je pojasnil profesor Chris Bullern z univerze v Aucklandu.

Bolj navdušeni nad cigareto kot obliži

»Zanimivo pa je tudi, da so bili sodelujoči v raziskavi veliko bolj kot nad obliži navdušeni nad elektronskimi cigaretami,« je dodal. »Zaradi priljubljenosti teh naprav ter negotovosti in nedoslednosti pri njihovi regulaciji so nujno potrebne raziskave, s katerimi bomo ugotovili njihovo dolgoročno učinkovitost pri odvajanju od kajenja,« je razložil.

Profesor Peter Hajek z raziskovalne katedre odvisnosti od tobaka na londonski univerzi Queen Mary je študijo opisal kot pionirsko. »Ključno je, da so elektronske cigarete vsaj tako učinkovite kot obliži, hkrati pa so kadilcem večinoma bolj privlačne,« je komentiral za BBC, a tudi sam poudaril, da so nadaljnje študije še kako potrebne.

Preberite še: Tudi mnoge vrste elektronskih cigaret vsebujejo karcinogene sestavine