Agonija gradbenih družb Energoplan in Gradis Skupina G, ki sta gradili stadion v Stožicah, se nadaljuje. Poleg tega, da banke upnice družbama najverjetneje ne bodo odobrile dodatnih 30 milijonov evrov za dokončanje trgovskega središča ob ljubljanskem stadionu, imata družbi težave še z reprogramiranjem obstoječih posojil.

Upniki Energoplana so predlog prisilne poravnave potrdili na podlagi načrta o finančnem prestrukturiranju, v katerem pa je družba predvidela dogovor z bankami upnicami o reprogramiranju obveznosti. Zdaj iz družbe upnikom sporočajo, da dogovora z bankami zaradi aktualnih razmer v gospodarstvu in politiki ni mogoče doseči. Skupaj z bankami so »v čakanju na 'slabo banko'« tako ugotovili, da je za čimprejšnje poplačilo bolj smiselno sprožiti izvršbe nad zavarovanim premoženjem. V Energoplanu sicer zagotavljajo, da izvršbe mase za poplačilo navadnih upnikov ne bodo spremenile.

Poleg tega ima družba od začetka junija blokirane transakcijske račune, po prepričanju vodilnih v Energoplanu neupravičeno. Medtem ko jim je dve blokadi že uspelo rešiti, je tretjo sprožil Durs, s katerim se zdaj dogovarjajo o odlogu plačevanja obveznosti.

Po načrtu bi moral Energoplan, ki je v lasti Zlatka Srake, v letošnjem letu doseči 14 milijonov evrov prihodkov od prodaje, 1,3 milijona evrov finančnih prihodkov, izguba pa naj bi znašala dva milijona evrov. V prihodnjem letu bi morala družba po načrtu doseči šest milijonov evrov čistega dobička, vendar načrti skoraj zagotovo ne bodo doseženi. V drugem četrtletju letošnjega leta je Energoplan namreč dosegel 257.000 evrov prihodkov od prodaje, pri čemer je izguba znašala več kot pol milijona evrov. Večji del izgube se nanaša na plačevanje obresti za najeta posojila.

Tudi Gradis Skupina G, katere največji lastnik je Uroš Ogrin, ima težave z reprogramiranjem posojil. V poročilu o poslovanju v drugem letošnjem četrtletju namreč navajajo, da jim dogovora o reprogramiranju posojil z nekaj bankami še ni uspelo doseči. Je pa Gradis Skupino G pred dnevi s svojimi terjatvami dokapitaliziralo hčerinsko podjetje Gareta, ki ima od lanskega novembra sicer blokirane račune. Kapital omenjenega podjetja je konec lanskega leta znašal 11.000 evrov, celotne obveznosti pa več kot 15 milijonov evrov. Na podlagi dokapitalizacije s terjatvami v višini 2,39 milijona evrov je Gareta postal 13,13-odstotni lastnik Gradisa Skupine G. Dokapitalizacija s stvarnim vložkom v višini najmanj 2,5 milijona evrov je bila eden od pogojev za uspešno izvedbo prisilne poravnave.

V drugem letošnjem četrtletju je Gradis Skupina G sicer dosegel 677.000 evrov prihodkov od prodaje, 230.000 evrov finančnih prihodkov, čisti dobiček pa je znašal slabih 8000 evrov. V načrtu o finančnem prestrukturiranju družbe je Gradis Skupina G navedel, da bo letos dosegel dobrih 21 milijonov evrov prihodkov od prodaje in 565.000 evrov čistega dobička.

Če banke upnice Grepu ne bodo odobrile dodatnih virov za dokončanje trgovskega središča ob stadionu, za kar je vedno manj možnosti, se bosta Energoplan in Gradis Skupina G ne glede na poslovanje s težavo ognila stečaju.