Čakanja je konec, od zdaj gre zares. Slovenska košarkarska reprezentanca je včeraj nekaj po drugi uri izpred sedeža Košarkarske zveze Slovenije z za to priložnost posebej poslikanim avtobusom krenila v Rogaško Slatino, kjer bo opravila prvi del priprav pred evropskim prvenstvom, ki bo od 4. do 22. septembra na naših tleh. Med igralci in strokovnim štabom sta prevladovala smeh in dobra volja, a že ob sedmi uri zvečer sta prešerno razpoloženje na prvem treningu zamenjala osredotočenost in delovna vnema.

»Vem, kaj vas zanima. Moj komentar na odsotnost Bena Udriha,« je ob pozdravu zbranih novinarjev nemudoma k bistvu prešel selektor reprezentance Božidar Maljković. »Moje življenjsko pravilo je, da prek medijev ne govorim o igralcih. Takšna je pač njegova odločitev. Imam povsem čisto vest, saj sem storil prav vse, kar je v moji moči, da bi bil Beno z nami. Tako kot sem naredil vse, da bi prišel Saša Vujačič. Dvakrat sem govoril z njim, pa ni šlo. Dajmo se zdaj posvetiti raje tistim, ki so tukaj in ki so od prvega dne prišli na priprave. Naredimo vse, da dobijo krila, da se počutijo dobro in da naredijo najboljši rezultat, ki so ga sposobni. Če bo to dovolj za kolajno, bomo videli.« Enainšestdesetletni trener je potožil, da če od petih igralcev, ki imajo na parketu določeno avtoriteto in vrhunsko kakovost, dva ne prideta, to ni najboljše. A hkrati verjame, da je ta skupina košarkarjev, ki je mešanica izkušenj in mladosti, nekaj vredna. »Dveh stvari nam nihče ne more vzeti. Da delamo bolje in se borimo več kot drugi,« je Maljković ponovil besede, ki jih je pogosto izrekel že med pripravami na evropsko prvenstvo leta 2011 v Litvi. Zaveda se, da bo treba nadomestiti primanjkljaj kakovosti, ki je nastal zaradi odsotnosti Udriha in Erazma Lorbka, o drugem kot o trdem delu pa ni želel zagotoviti.

Od prvega treninga naprej bo reprezentanca delala v dvorani. Posebnega obdobja, namenjenega izključno fizični pripravi, ne bo, saj Maljković pravi, da za to ni časa. »Kombinirali bomo vaje za fizično pripravo s košarkarskimi vajami. Tudi tisti, ki bodo prišli kasneje, se bodo nemudoma priključili delu.« S trenerskim štabom je v preteklih dveh dneh, ko je bil v Ljubljani, dokončno dodelal vse podrobnosti, vključno z napadalnimi in obrambnimi akcijami. Veseli ga, da ljudje dihajo z reprezentanco, kar je občutil ob sprehodu po ulicah. »Prepoznal sem, da nam slovenski narod želi veliko sreče. Ustavljali so me ljudje, ki me poznajo, tudi tisti, ki me ne, in mi zaželeli vse dobro. Ljudje se identificirajo z reprezentanco, kar je zelo pomembno.« A se v tem zna skrivati tudi past, na katero posebej opozori. »Tudi najboljša ekipa Srbije s selektorjem Željkom Obradovićem na domačem prvenstvu ni naredila nič. Zato, ker so igralci klonili pod velikim pritiskom. Tudi mi se bomo morali spopasti s tem problemom in verjamem, da ga bomo premagali. Enostavno bodo igralci na vsakem koraku pod drobnogledom.«

O uvrstitvi Slovenije Maljković ni želel spregovoriti. Pravi, da se bo veliko videlo že skozi pripravljalne tekme, kjer bo tudi nekoliko taktiziral in včasih kakšne igralce odpočil. Kot glavno stvar pa je izpostavil, da si ne želi poškodb, saj bi se vsaka dodatna odsotnost kakšnega od reprezentantov zelo poznala. Priložnost za uspeh slovenski selektor vidi v dejstvu, da bo prvenstvo, kar zadeva zvezdnike, precej oslabljeno. »Glede tega bo slabše kot tisto v Litvi,« je pripomnil in hkrati nemudoma dodal, da bo prav to dalo prvenstvu poseben draž. »Vsak bo lahko premagal vsakega. Pred prvenstvom v Litvi se je vedelo, da je glavni favorit Španija, ki je nato tudi postala evropski prvak. Tokrat ne moremo napovedati, kdo je favorit,« pravi Maljković, ki meni, da je bil tudi že čas, da se v Evropi naredi zamenjava generacij. Da dobre in že nekoliko starejše igralce, kot so Kirilenko in podobni, zamenjajo novi, mlajši košarkarji.

Odsotnost Bena Udriha je pred odhodom na priprave pokomentiral tudi kapetan Jaka Lakovič, ki od debija na evropskem prvenstvu leta 2001 v Turčiji ni nikoli zavrnil klica v izbrano vrsto. »Razlogov, zakaj je odpovedal, ne vem,« je dejal petintridesetletni Ljubljančan. »Potihoma še upam, da bi morda hitro dobil klub v NBA in se nam na koncu vseeno priključil,« je presenetil z izjavo, a nato hitro dodal, da za to možnosti praktično ni. Priznal je še, da se bo odsotnost Udriha vsekakor poznala, saj bi bil nosilec igre, zdaj pa bo veliko odvisno od trenerskega štaba, da s taktiko nadomesti njegov izostanek. Včeraj je še razkril, da bo še eno sezono ostal v italijanskem Avellinu, čeprav se je do zadnjega dne pogajal tudi za prestop k Olimpiji.