Sladkasti rdeči gomolj na prvi pogled resda ne obeta imenitnejšega kulinaričnega doživetja, zlasti se nanj redko spomnimo poleti, ko vrtovi dišijo po sveži zelenjavi. Ampak gre za okusno, izredno hranljivo in zdravo ter konec koncev poceni hrano. Poleg tega jo je vloženo mogoče kupiti v prav vsaki samopostrežni in s takšno ni drugega dela, kot da odvijemo pokrov kozarca ter vsebino porabimo na svoj najljubši način. Resda obstajajo določene omejitve, vložena pesa je namreč že kuhana in narezana, za nekatere načine priprave pa potrebujemo cele gomolje, denimo za pečenje v pečici. Če očiščene gomolje spečemo cele, nastane imenitna priloga k mesu. Še zanimivejša je »špinača«, omaka, ki jo iz mladih listov rdeče pese pripravimo na enak način kakor pravo špinačo ali koprive. Če si zaželimo česa takšnega, se odpravimo na kakšno kmetijo, kjer ravno julija pobirajo pridelek. Njena močna rdeča barva lahko služi tudi kot naravno barvilo, če si zaželimo na primer rdeče rižote. Šaltibarščiai pa se imenuje litovska hladna juha, ki jo lahko pripravite po tokratnem receptu. Njene sestavine se zdijo sila nenavadne, ampak ne ustrašite se. Na videz nemogoča kombinacija se poveže v imeniten okus. Dobra bi bila tudi brez rib (v izvirniku slanikov), ampak z dodatkom redkvic, s kislo smetano…

Hladna juha iz rdeče pese

Potrebujemo 500 g kuhane (vložene) rdeče pese, 6 prepeličjih jajc ali 1–2 kokošji, 1 kumaro, 1 manjšo pločevinko filetov skuše, 1 manjšo mlado čebulo, 1 strok česna, 5 dl kefirja, sok polovice limone, morsko sol, sveže zmlet poper, ščepec mlete kumine, vejico peteršilja, vejico kopra ali šopek drobnjaka.

Trdo skuhamo jajca, za prepeličja zadostuje slabih pet minut, za kokošja deset. Ohladimo jih v hladni vodi, olupimo in po dolžini razpolovimo. Kumaro narežemo na majhne kocke, liste rdeče pese pa drobno nasekljamo (če se nam ne ljubi, jih lahko strojno sesekljamo), čebulo na tenko narežemo, česen sesekljamo. Ribje filete narežemo na majhne koščke in vse skupaj dobro premešamo ter osolimo, popramo in začinimo z mleto kumino. Zmešamo kislo in sladko smetano ter jogurt in zmes primešamo rdeči pesi, nazadnje dodamo limonov sok. Juho nadevamo v krožnike in vanje položimo polovice jajc ter okrasimo s peteršiljem in koprom oziroma drobno narezanim drobnjakom. Postrežemo s kuhanim ali pečenim krompirjem oziroma popečenim kruhom. Če juhe ne postrežemo takoj, jo shranimo v hladilnik, pred serviranjem pa jo še enkrat dobro premešamo. Kdor v juhi ne mara drobnih koščkov njenih sestavin, lahko juho zlije v sekljalnik in iz nje pripravi gladko kremno juho.