Špik je do polovice proge vodil, v drugem delu pa ga je najprej prehitel Litovec Rolandas Mascinskas, potem pa ni mogel odgovoriti niti na napade Mehičana Juana Carlosa Cabrere in Američana Johna Gravesa, na koncu pa tudi Švicarja Davida Areggerja. Špik je v cilj priveslal kot peti, zadnji je bil Madžar Domonkos Szell.

"Zelo sem razočaran. Utrujenost se mi je skozi celotno tekmovanje stopnjevala, tako da je bilo danes še najslabše. Zadnjih 750 metrov so mi moči povsem pošle in nisem mogel odbijati vseh napadov tekmecev, od katerih sem ponavadi precej hitrejši. Glede nadaljevanje oziroma svetovnega prvenstva me ne skrbi, ker je do takrat časa še dovolj. Prva stvar je dobra regeneracija, potem pa trd trening do SP. V tej situaciji ne vidim nobene panike, saj sezona doslej ni bila slaba. Očitno pa mi je bolezen pustila kar nekaj posledic, pa tudi Henley je bil precej naporen," je po tekmi dejal Špik.

Dvojni dvojec, v katerem sta veslala Gašper Fistravec in Jernej Markovc je bil v B finalu četrti, za posadkami Argentine, Srbije in Danske, za našima pa sta zaostala Kanadčana. Skupno sta Fistravec in Markovc v Luzernu zasedla deseto mesto.

Reprezentanca bo po Luzernu imela nekaj dni počitka, potem pa se odpravlja na zaključne priprave pred SP. Prvi del tega treninga bodo opravili na jezeru Peruča pri Sinju na Hrvaškem, potem pa se selijo na Bled in na Bohinjsko jezero.

V soboto je bila v Luzernu tudi izredna skupščina evropskih veslaških zvez, katere glavni namen je bil odločanje o sodelovanju veslanja na evropskih igrah v Bakuju leta 2015. Tam veslanje ne bo sodelovalo, saj Baku ne bi mogel pravočasno zagotoviti primernega prizorišča (dovolj velikega jezera z urejeno veslaško infrastrukturo). Ostaja pa odprto glede prisotnosti veslanja na igrah leta 2019, ki naj bi bile v Kazanu v Rusiji. Za prireditelja evropskega prvenstva leta 2015 je bil izbran poljski Poznanj.