Generalko za Luzern ste opravili na kraljevi regati v Henleyju, kjer ste ostali brez finala, nastopili pa z izposojenim čolnom.

Kljub temu sem bil s svojim nastopom zadovoljen, čeprav bi bilo seveda še bolje, če bi se uvrstil v finale. Lahko se tolažim, da me je v polfinalu premagal Aleksander Aleksandrov iz Azerbajdžana, ki je kasneje slavil tudi v finalu. Vozil sem s čolnom, ki mi ga je posodil Anglež Alan Campbell. Mogoče sem bil zaradi izposojenega čolna kako sekundo počasnejši, ampak za končni razplet to ni bilo odločilno.

V Henleyju, na najstarejši regati na svetu (prvič 1839), je bil najboljši Aleksandrov, ki pa v Luzernu ne bo nastopil.

Zmaga na regati v Henleyju seveda še ne pomeni, da si tudi nasploh najboljši skifist na svetu. Gre za specifično tekmovanje, saj v vseh disciplinah naenkrat tekmujeta le dva čolna, dvoboji pa torej potekajo na izpadanje. Aleksandrov je bil hiter in je dobro veslal, a če bi nastopil v Luzernu, bi ga lahko marsikdo prehitel: Campbell, jaz, kdor koli drug. Na pravih tekmovanjih naenkrat tekmuje šest čolnov, verjetno pa Aleksandrovu bolj ustreza tekmovalni sistem ena na ena.

Selektor Miloš Janša pravi, da ste se po bolezni hitro vrnili v dobro formo. Ali se strinjate z njim?

Upam, da se lahko strinjam s selektorjevo ugotovitvijo. Če sem natančnejši: z veseljem bi se strinjal z njim, da sem v dobri formi. Že danes in jutri bo na tekmovanju v Luzernu jasno, v kakšni formi sem. Tekma za svetovni pokal na Rdečem jezeru bo pokazala realno sliko moje trenutne pripravljenosti. Na treningih mi je šlo dobro in približno vem, kje sem in kako dober sem. Toda treningi so eno, vrhunske tekme pa so seveda edino pravo merilo.

Konkurenca med enojci bo v Luzernu okrnjena, saj bosta zanesljivo manjkala vsaj Azerbajdžanec Aleksandrov in Novozelandec Mahe Drysdale.

Super, dva huda nasprotnika manj (smeh). Kljub temu je krog favoritov za končno zmago dokaj širok, glavni pa je po mojem mnenju Čeh Ondrej Synek. Poleg njega so kandidati za vrh ali mesta povsem pri vrhu še Anglež Alan Campbell, Nemec Marcel Hacker... Konkurenca bo torej huda, saj je prijavljenih kar 25 skifistov. Kaj pričakujem? Vsekakor upam na čim bolj enakovreden boj z najboljšimi veslači. Se pa strinjam s tem, da je uvrstitev v finale zame že kar delovna obveznost.

Med enojci boste prvič nastopili v svetovnem pokalu. Ali po eni strani zato čutite dodatni pritisk, po drugi pa negotovost, ker ne veste, kam spadate v tej konkurenci?

Verjemite, ne čutim niti enega niti drugega. Mislim, da se bodo s tovrstnimi zadevami drugi precej bolj ukvarjali kot jaz. Pri tem seveda mislim na moje veslaške nasprotnike, čeprav sem letos že nastopal na regatah v Essnu in Henleyju. Morebiti bodo moji tekmeci razmišljali, zakaj nisem bil na prejšnjih tekmah svetovnega pokala, ali gre za kakšno taktično finto ali kaj podobnega... Kar naj razmišljajo in se ubadajo s tem.

Tudi v Luzernu boste nastopili z rezervnim čolnom, saj je prvi na poti v Južno Korejo.

Brez svojega prvega čolna sem bil že na nedavni kraljevi regati v Henleyju, enako pa bo tudi na tekmi za svetovni pokal na Rdečem jezeru v Luzernu. Čoln je trenutno na poti v Južno Korejo, kjer bo konec avgusta svetovno prvenstvo. V Luzernu bom vozil čoln istega proizvajalca, ki ga imamo v klubu in je nekakšen približek plovila, s katerim bom nastopil v Južni Koreji. Z rezervnim čolnom bom torej vozil tako v Luzernu kot potem na treningih do odhoda na svetovno prvenstvo.