Potem ko je Jeseničanka Anja Klinar za uvod osvojila dve kolajni v enem dnevu z zmago na 200 metrov mešano in drugim mestom na 400 prosto, je na najvišjo stopničko stopila še v svoji paradni disciplini na 400 metrov mešano s časom 4:40,49 in veliko prednostjo pred tekmicami.

»Z izidom nisem zadovoljna. Želela sem si celo izid 4:38 ali 4:39, za kar pa bi potrebovala tudi močnejše tekmice. No, na koncu sem osvojila zlato kolajno in to je tukaj edino, kar šteje,« je bila zadovoljna 25-letna slovenska rekorderka, ki je v tej disciplini ubranila zlato kolajno s tekmovanja pred štirimi leti v Pescari. Z odličjem je le še potrdila sloves perfekcionistke, ki jo zanimajo le najvišji dosežki, zato ima trenutno sloves najboljše slovenske plavalke. Na poti do novega uspeha je niso ovirale niti težave z ramo in gležnjem, ampak je profesionalno izpolnila pričakovanja na tekmi v Turčiji, ki je bila le vmesna postaja do vrhunca sezone – svetovnega prvenstva v Barceloni.

Osem kolajn judoistov

Slovenski judoisti so odlično opravili svoje delo. V domovino se vračajo z osmimi kolajnami. Zadnji dve najžlahtnejšega leska sta osvojila težkokategornika Lucija Polavder v kategoriji nad 78 kg in Matjaž Ceraj v kategoriji nad 100 kg. Zlato odličje je osvojila tudi Vlora Beđeti (do 57 kg), srebrna pa Petra Nareks (do 52 kg), Nina Milošević (do 63 kg), Andraž Jereb (do 66 kg) in Aljaž Sedej (do 81 kg), bronasto pa Anka Pogačnik (do 70 kg).

Slovenija je imela zadnji dan judoističnega programa na tatamiju močna aduta. Polavderjeva, nosilka bronastega olimpijskega odličja iz Pekinga leta 2008, je na poti do finala imela le eno tekmico, Alžirko Sonio Aselah pa je ugnala z iponom. Tunizijka Nihel Chikhrouhou je bila njena finalna tekmica, v tej borbi pa je veliko aktivnejša Polavderjeva svoje delo opravila brezhibno in ugnala judoistko iz severne Afrike, ki si je zaradi pasivnosti prislužila tudi tri rumene kartone. Polavderjeva je takoj po razglasitvi morala opraviti dopinški pregled, tako da ni bila dosegljiva za izjave.

Ceraj je v prvi borbi z iponom premagal Dražena Subotića iz Bosne in Hercegovine, v polfinalu pa še Tunizijca Faicala Jabalaha. Slovenski judoistični silak je polfinalno borbo z Afričanom označil za finale pred finalom, v resnično odločilni borbi za najvišjo stopničko na zmagovalnem odru pa mu je na nasprotni strani stal prav tako imeniten tekmec iz Francije Jean-Sebastien Bonvoisin. »Za nami je sanjski dan. Zmage sem zelo vesel, saj sem v zadnjem času zaradi diplome nekoliko manj vadil. Razveselila me je že uvrstitev v finale, kjer me je enostavno poneslo, pa tudi počutil sem se zelo močnega,« je uvodoma dejal Martin Ceraj, ki je združil šport in študij na strojni fakulteti in dodal, »Bonvoisina doslej še nisem premagal. Že v polfinalu sem imel težko delo s Tunizijcem, a tudi proti Francozu, ki je veliko nižji od mene, sem se moral pošteno potruditi za končno zmago.«

Petri Dobravec se je tresla roka

Strelka Petra Dobravec se je veselila odličja bronastega leska. V finale najboljših osmih strelk z zračno pištolo se je prebila s sedmim dosežkom, nato pa se je zavihtela do tretje stopničke. »Z rezultatom sem zadovoljna. To je dosežek, ki ga streljam že celo sezono. Tudi tokrat se nisem izneverila sama sebi. Že to, da sem prišla v finale, je bil en velik plus, kolajne pa nisem pričakovala. Streljala sem tako, kot najbolje znam. Vesela sem, da sem med dobitniki odličij,« je po uspehu dejala Petra Dobravec, ki je v finalu svoje delo opravila suvereno. »Živci naredijo svoje, roka se mi je tresla, ampak vseeno sem se sprostila, da sem vsak strel sproti poslala tja, kamor je moral iti. Lahko bi bilo bolje, lahko pa bi bilo tudi veliko slabše,« meni Dobravčeva po največjem uspehu v karieri. Letos sem bila na evropskem prvenstvu na Danskem 13.

Bronaste kolajne sta se veselila tudi veslača Jure Grace in Aleš Zupan med dvojnimi dvojci, potem ko sta v finišu ugnala Egipčana. »Po prvih 500 metrih sta prva dva čolna nekoliko pobegnila, nato sva se do cilja borila z Egipčanoma. Veslanje je bilo precej boljše kot v petek. Bron je lep uspeh, sam pa sem še toliko bolj vesel, ker vem, da sva dobro veslala,« je po tekmi dejal Aleš Zupan. Pozitivno je nastop dvojnega dvojca ocenil tudi vodja veslaške ekipe v Mersinu Dušan Jurše: »Prvi favorit je bil nedvomno italijanski čoln, ki je letos osvojil naslov evropskega prvaka, Battisti pa je bil lani na olimpijskih igrah v Londonu z drugim partnerjem srebrn. Drugi favorit je bil srbski čoln in tako se je na tekmi tudi razpletlo. Vedeli smo, da bomo morali premagati Egipčane in Monako, po predtekmi pa nisem bil prepričan, da je to mogoče. Fanta sta v finalu napadla, kot je treba, Egipčanoma nista dala miru in mislim, da je bil to recept, da sta jih na koncu lahko prehitela.« šr, sta