Neuradno: podpora vlade kopni

Podrobnosti sestankov za zdaj niso povsem znane, saj so se zavlekli pozno v večer. Predsednik uprave Acronija Slavko Kanalec nam je zgolj sporočil, da končne odločitve še ni, da pa se bo danes sestal z delegacijo ruskega Gazproma. Očitno bo šlo za odločilno srečanje, saj Kanalec pravi, da želijo pod streho spraviti ves proračun za prihodnjo zimo. Neuradno je imel pri prepričevanju sponzorjev težje delo, kot je sprva pričakoval, saj naj vlada ne bi bila več tako zagreta za pomoč jeseniškemu hokeju kot pred dnevi. Navsezadnje je včerajšnji delovni obisk na Jesenicah končala že popoldne.

Kot smo razkrili prejšnji petek, je imel eno najvplivnejših vlog v vsej zgodbi 29-letni Jeseničan Jernej Pavlič, državni sekretar v kabinetu predsednice vlade Alenke Bratušek in od zadnje majske sobote že nekdanji predsednik podmladka Pozitivne Slovenije, ki ga je na tem mestu zamenjal Zoran Bosančić. Pavlič je bil po naših informacijah sprva celo v igri za predsednika povsem novega kluba na Jesenicah, a se je kasneje menda tudi po posvetu znotraj stranke premislil. Za izjave včeraj ni bil dosegljiv.

Kot rečeno, se čas hitro izteka, zato bodo morali Jeseničani pohiteti, saj bo vodstvo EBEL ostalo dosledno pri svojih zahtevah. Če Gorenjci do zadnjega delovnega dne v tem tednu na zasedanju lige v Celovcu ne bodo poplačali 22.500 evrov dolga in priložili 50.000 evrov pristopnine ter zagotovili bančno garancijo v višini zadnjega zneska, ki jo lahko poravnajo v dveh obrokih v dveh letih, od vstopa v EBEL ne bo nič. Ob črnem scenariju bi se negotovost železarjev glede prihodnjih sezon še povečala, saj so se v Avstriji že lani ob tem času počutili naplahtane. Dodajmo, da so Jeseničani dobili izreden podaljšani rok za prijavo v tekmovanje predvsem zaradi bogate tradicije hokeja v mestu in mamljivih tekem v prenovljeni Podmežakli, ki bo od jeseni ena najlepših dvoran v državi. Če tudi po letu dni ne bodo zmogli predstaviti jasne vizije, bi se jim lahko vrata profesionalnega hokeja zaprla še za nekaj let.

Medveščak blizu dogovora z Olimpijo

Na sestankih prejšnji teden v Celovcu je za Jesenice lobiral tudi direktor Telemacha Olimpije Matjaž Sekelj, ki si želi čimprejšnje vrnitve železarjev v ligo. Navsezadnje zaradi polnih dvoran v Ljubljani in na Jesenicah ter napredka v slovenskem hokejskem prostoru. Ne bo pa Sekelj s hokejskimi funkcionarji v teh dneh razpravljal zgolj o položaju Jesenic, saj bo predvidoma jutri padla odločitev, ali bo Olimpija v prihodnji sezoni tesneje sodelovala z Medveščakom, potem ko so Zagrebčani pred dnevi zavrnili Jesenice. Kaže, da je sklenitev dogovora med Ljubljano in Zagrebom zelo blizu, v praksi pa bi pomenila, da bi hrvaški klub Olimpiji posodil nekaj tujih igralcev, ki vso sezono ne bi igrali v močni ruski KHL.

Sekelj je prepričan, da bi bila to dobrodošla poteza že zaradi tega, ker bi se Olimpija v bližnji prihodnosti vsaj približala zanimivemu ruskemu prostoru, ki prinaša velik ugled. Spomnimo, da imajo Rusi Ljubljančane vsaj v okvirnih kombinacijah, kar so razkrili lani v Barceloni, ko so se pojavili nekateri zametki za izvedbo evropskega klubskega tekmovanja.