Ko športniki z velikih tekmovanj zaradi všečnih predstav odidejo dvignjenih glav, obenem pa so razočarani zaradi slabih izidov, to pomeni, da so bili sposobni velikih dosežkov, a jih niso uresničili. To lahko zapišemo tudi za slovensko hokejsko reprezentanco, ki je 77. svetovnemu prvenstvu včeraj dopoldne na osrednjem stockholmskem letališču Arlanda pomahala v slovo z grenkim priokusom. Sedem porazov na sedmih tekmah, zadnje mesto in najslabša razlika v zadetkih v konkurenci šestnajstih držav je precej slabši izkupiček, kakršnega je pričakovala širša javnost, ki se skuša tolažiti vsaj z dejstvom, da so risi na Švedskem ugajali. A to prav veliko ne bo pomagalo. Realnost pravi, da se Slovenija znova seli med hokejske drugoligaše.

Selektor Kopitar: Ostanimo pozitivni

Že res, da je bila točka proti Kanadi na zadnji tekmi prvenstva največji uspeh proti eni od najvišje postavljenih reprezentanc. Nedvomno drži, da so bili risi na šestih obračunih le za gol ali dva oddaljeni od uspeha. Res je tudi, da se niso osramotili, povrhu pa bi jim ob tesnih izidih lahko spregledali visokih 1:7 s Švico, saj ima v turnirskem sistemu vsakdo pravico do slabega dne. A to je zgolj ena plat medalje, s katero so se sprijaznili tisti, ki imajo v življenju nižje ambicije. Kdor pobliže spremlja našo reprezentanco, bi prav gotovo moral spoznati, kako veliko priložnost so risi izpustili iz rok. Selektor Matjaž Kopitar bo moral pred februarskimi olimpijskimi igrami narediti pošteno analizo, zakaj je tudi v drugem poskusu izpadel iz elite. Ni nezanemarljivo, da je na skupno trinajstih tekmah premagal le Latvijo, izgubil pa s Slovaško, Rusijo, Nemčijo, Avstrijo, Norveško, Dansko, Švico, Češko, Švedsko, Kanado in dvakrat z Belorusijo. Njegovo poročilo o delu na pripravah pred svetovnim prvenstvom in v času tekmovanja bo izšlo v kratkem in bo prav gotovo zelo brano čtivo. Kopitar nekaj kredita zaradi zgodovinske uvrstitve v Soči zagotovo še ima, ne sme pa zaspati na lovorikah.

Po koncu prvenstva je slovenskim poročevalcem na prizorišču tekmovanja dal vedeti, da je treba ostati pozitiven. »Po vsem, kar smo prestali na prvenstvu, je bilo proti Kanadi vidno, da v moštvu ni negativne energije. V življenju je vedno tako, da se ti negativno vrača z negativnim,« je začel pripovedovati in dodal, da bi bil drugačen razpored tekem morda ugodnejši za Slovenijo. Kajpada je bil na obračunih z velikani lahko ponosen na zgledno borbenost reprezentantov in znižanje napak na minimum, kar pa ni kaj prida pomagalo v boju za obstanek. V prid mu govori dejstvo, da je po bolečih porazih na uvodu moštvo znal psihološko pripraviti na izjemno zahtevne preizkušnje v drugem delu predtekmovanja. »Proti Kanadi se je pokazalo, da nam je zelo koristila videoanaliza pred tekmo. Kanada ima v igri z igralcem več pripravljeno posebno uigrano akcijo, ki jo vseskozi iščejo, mi pa smo jo znali preprečiti,« je ugotovil selektor, ki bo zdaj lahko odšel k starejšemu sinu Anžetu na ogled drugega kroga končnice v NHL. V Stockholmu še ni znal natančno povedati, kdaj se bo odpravil v Los Angeles.

Gračnar že čez tri tedne v Salzburg

Ko se je v Stockholmu ponedeljek že prevešal v torek, pa je z dopinško kontrolo opravil vratar Luka Gračnar. Hrušičan je bil na Švedskem edini ris, ki je ostal brez napake, zato si zasluži najvišjo oceno. Selektor ga je poslal v ogenj na najtežjih obračunih, kos pa je bil tako domači vrsti kot zadnjim olimpijskim zmagovalcem Kanadčanom. »Ko sem se pogovarjal z enim od kanadskih hokejistov, mi je dejal, da je Slovenija presenetila z igro. Mislili so, da bodo imeli z nami manj težav. Ocenil je, da smo bili veliko boljši od reprezentanc, s katerimi smo se borili za obstanek, zato sem prepričan, da bi si zaslužili več kot le dve točki,« je bil preudaren Luka Gračnar. Povedal je, da je imel več dela s Kanadčani kot Švedi. »Bilo je precej več neugodnih situacij za vratarja, saj so bolj nepredvidljivi,« je dodal. Gračnar tako dolge sezone kot letos še ni imel, zato se je razveselil počitka. Tri tedne bo doma, potem pa bo kaj hitro spet šel na led, saj v Salzburgu že zelo zgodaj začnejo priprave na novo sezono. Kako bo med naborom v NHL, kjer kotira izjemno visoko, še ne ve natančno, saj se mora o podrobnostih najprej pogovoriti z agentom.