Na prvenstvo smo prišli s potrditvijo, da lahko igramo dober hokej tudi z najboljšimi. Spodbudno je, da še nikoli poprej s tekmeci nismo igrali tako izenačeno. Seveda pogrešamo točke, toda prepričan sem, da smo si priborili dragocene izkušnje, ki nam bodo na naslednjem prvenstvu med elito prišle še kako prav. S takšno igro se nam ni treba bati za ponovno uvrstitev med najboljše že prihodnje leto. Imamo moštvo, v katerem so tudi nadarjeni mladi hokejisti, ki bodo vse bolj prevzemali vlogo.

Razlike med tistimi najboljšimi in drugimi reprezentancami so vse manjše. Reprezentance, ki so bile včasih občutno slabše, so veliko bolj izkušene. Če primerjamo današnjo slovensko reprezentanco s tisto izpred 10 let, je razlika opazna, večina fantov igra v tujini, le dva v Sloveniji. V tujini nabirajo prepotrebne izkušnje, zato se tudi raven igre dviguje.

Olimpijske igre bodo za rise nekaj novega, izjemna izkušnja za vse. Upam, da bodo fantje visok nivo igre z olimpijskih iger prenesli še na kvalifikacije. Če jim bo to uspelo, se ni bati, da se ne bi znova uvrstili med elito. Sem optimist. Je pa res, da nam še ni uspelo narediti tega, kot je na primer Norvežanom in Dancem, ki so v zadnjih letih postali del elitne skupine svetovnega hokeja.

Zgodba zase na letošnjem prvenstvu je Švica, ki je še neporažena. Švicarjem se pozna, da imajo močno in finančno bogato domačo ligo, in sedaj pobirajo sadove. Švicarji vrhunsko formo držijo že od prvega dne in zanimivo bo videti, ali bodo uspešni tudi v četrtfinalu proti Češki – v skupini so jih premagali s 5:2 –, ko bo šlo na vse ali nič.

Omeniti velja tudi Kanadčane, ki so standardno dobri, so me pa pozitivno presenetili Američani, razočarali pa Finci, a jih zavoljo tega, ker so gostitelji, ne gre odpisati. Odločale bodo seveda malenkosti, dnevna forma... Lahko se nadejamo dobrega hokeja in uživamo v hokejskem mesecu, ki je pred nami, saj postaja vse bolj zanimivo tudi prek luže v poklicni ligi NHL.

In še moja napoved: svetovni prvak bo Kanada!

Andrej Brodnik je v dresu slovenske hokejske reprezentance odigral 92 tekem in nastopil na devetih SP.