Slovenski hokejisti so 77. svetovno prvenstvo elitnega razreda po sinočnjem grenkem porazu s Kanado s 3:4 v podaljšku sklenili kot najslabša reprezentanca v seštevku vseh dosedanjih tekem na obeh prizoriščih. To pomeni, da bodo prihodnjo sezono nastopali v drugem kakovostnem razredu, pridružila pa se jim bo tudi Avstrija, ki je v zadnjem krogu po porazu z Rusijo nazadovala iz skupine v Helsinkih. Zanimivo, sosedski državi bosta februarja naslednje leto najprej družno nastopali v Sočiju na olimpijskih igrah, potem pa najverjetneje v Seulu v Južni Koreji iskali vnovično pot med najboljših šestnajst hokejskih dežel sveta. V konkurenci šestih ekip bodo poleg Slovencev in Avstrijcev še Južnokorejci, Ukrajinci, Japonci in Madžari.

Všečno spoznanje proti Kanadi

Upanje, da bi si Slovenija v Stockholmu vendarle zagotovila obstanek, je umrlo nekaj minut pred sedmo uro zvečer, ko so Danci ugnali Beloruse, Latvijci pa Francoze, s čimer so bile v hipu zaprte vse teoretične možnosti. Zadnje dejanje risov na prvenstvu – obračun s slovito Kanado – je bil tako že priprava na naslednjo veliko reprezentančno akcijo, olimpijske igre, še enkrat več pa se je potrdilo, kako veliko priložnost so risi na Švedskem izpustili iz rok. Nazadnje so se predstavili z najboljšo igro na severu Evrope, toda v športu lepotni vtis na slovensko žalost ne prinaša točkovne bere. Pomeni pa všečno spoznanje, da se lahko majhna Slovenija uspešno kosa tudi z domovino hokeja na ledu, kar nedvomno veliko šteje. Hokejski obračun Slovenije in Kanade bi navsezadnje lahko enačili z nogometnim dvobojem Slovenije in Brazilije, v obeh primerih pa je razlika na papirju ogromna.

Toda risi se večkratnih svetovnih prvakov in zadnjih olimpijskih zmagovalcev iz Vancouvra še zdaleč niso ustrašili. Z zgledno borbenostjo in razpoloženim vratarjem Luko Gračnarjem, ki je po tekmi s Švedsko tudi sinoči požel številne simpatije uglednih strokovnjakov, so hokejiste z javorjevim listom na prsih ujeli na levi nogi. Naposled se je prebudil drugi slovenski napad in Slovenija je že v deveti minuti po zaslugi natančnega Jana Urbasa (zadel je v 20. in 21. poskusu na turnirju!) nepričakovano vodila z 2:0. Kanadčani so bili v šoku, njihova klop je obnemela ob pogledu na semafor. Če bi bila Slovenija tudi na prejšnjih tekmah tako disciplinirana in suverena, ne bi bil obstanek med elito niti pod najmanjšim vprašajem.

Tekmecu povzročali težave

Kanada je v nadaljevanju razumljivo še bolj pritisnila proti slovenskim vratom. Trenutek nepazljivosti je botroval hitremu izenačenju v manj kot minuti, a so naši hokejisti poznejši pritisk znali prenesti. Še več, pred polovico obračuna so se veselili novega vodstva, ko je palico pred vrati Devana Dubnyka podstavil izkušeni kapetan Tomaž Razingar. Kanadčani so postajali živčni, saj zagotovo niso pričakovali tako hrabrega odpora tekmeca, ki mu ni bilo naklonjeno niti sojenje. Dolgo so se mučili, da so vnovič izenačili, saj so jim Slovenci s tesnim pokrivanjem mož na moža povzročali ogromne preglavice. Lov na zmagovalca se je v zadnjem delu povsem odprl, srečnejši pa so bili šele v podaljšku Kanadčani, čeprav za največjo senzacijo prvenstva ni prav dosti manjkalo.

»Kanada nas je na dosedanjih tekmah vedno podcenjevala, a nas tudi premagovala z visoko razliko. Tokrat smo bili hrabri in blizu zmagi, a na koncu osvojili le točko, ki nam nič ne pomaga. S prvenstva odhajamo z marsikatero pozitivno izkušnjo, grenak priokus pa seveda ostaja,« je dejal slovenski branilec Mitja Robar .

Slovenski hokejisti bodo Stockholm zapustili danes zgodaj dopoldne. Ob 10. uri bodo z letalom poleteli do Dunaja, iz avstrijske prestolnice pa jih bo v domovino pripeljal avtobus. Po dolgi sezoni jih čaka daljši počitek, nekateri pa si bodo morali še pred poletjem zagotoviti nove delodajalce.