»Šlo je za nenavadno prvenstvo za Slovenijo, ki tako všečno kot v Stockholmu še ni igrala, a je na koncu vseeno pristala na zadnjem mestu, kar pomeni selitev v divizijo I. Storjen je bil opazen napredek v primerjavi s prejšnjimi leti, a za lepotni vtis na prvenstvih žal ne delijo točk. Slovenija je bila blizu uspeha na kar šestih od sedmih tekem, ko je izgubila le za gol ali dva, kar se še nikdar ni zgodilo. To pomeni, da je igrala konstantno, so se ji pa na uvodu prvenstva pripetile usodne napake, ki so jih najlažje premagljivi nasprotniki z veseljem izkoriščali. Na drugi strani je zatajila učinkovitost v napadu, predvsem drugi napad z bratoma Rodman in Janom Urbasom, kar je bil eden ključnih dejavnikov, da so točke tudi z nekaj nesreče spolzele iz rok,« meni Grošelj.

Proti velesilam risi niso razočarali

V drugi polovici tekmovanja so se risi reševali proti samim velikanom svetovnega hokeja, Češki, Švedski in Kanadi, kjer z igro niso razočarali, a na koncu so vendarle ostali skoraj praznih rok in se morali sprijazniti z izpadom v divizijo I.

»Slovenci so v zadnjem delu prvenstva iz tekme v tekmo dvigovali kakovost igre ter poželi številne pohvale z več strani, a na koncu so skupno gledano iztržili le točko proti Kanadi, ki pa je prva točka proti tako veliki reprezentanci in je lahko vzpodbuda za naprej. Navsezadnje pa je bil Stockholm neka šola, po kateri bodo slovenski hokejisti še bolj izkušeni,« dodaja Grošelj.

Luka Gračnar bo nova slovenska zvezda

Na zadnjih dveh tekmah proti Švedski in Kanadi je v slovenskih vratih zablestel 19-letni Luka Gračnar. Grošelj opozarja, da bi morda lahko priložnost dobil že na kakšni tekmi pred tem, vsekakor pa je pred njim svetla prihodnost.

»Škoda, da Gračnar ni dobil priložnosti že prej, recimo na tretji tekmi proti Danski, ko se je že videlo, da Robert Kristan ni v tisti prav najboljši formi. Kristan je bil na Švedskem seveda dober vratar, a ne vrhunski, Gračnar pa je deloval bolj zanesljivo in je povsem zasluženo že izrinil Andreja Hočevarja z mesta drugega vratarja reprezentance. Nad Gračnarjem so bili v Stockholmu navdušeni tudi tuji novinarji, včeraj je po njem z velikim zanimanjem denimo spraševala tudi poročevalka kanadske agencije, vse to pa pomeni, da se je že z najstniškimi leti uvrstil na hokejski zemljevid sveta. Nagrada za dosedanje trdo delo ga čaka že čez mesec dni in pol, ko bo sodeloval na naboru lige NHL in povsem možno je, da bo šel po poti Anžeta Kopitarja in kmalu postal nova zvezda. Vsekakor ima vse možnosti za vidne dosežke v karieri,« je nad nastopi mladega vratarja navdušen tudi Dnevnikov novinar.

Tudi v Sočiju lahko koga presenetijo

Kljub izpadu iz elitne skupine bodo prihodnjo sezono slovenski hokejisti igrali na olimpijskih igrah v Sočiju, kjer so bo zbrala svetovna hokejska smetana. Od risov po besedah Grošlja tudi tam lahko pričakujemo dobre nastope.

»Zanimivo je, da sta iz elitne skupine letos v drugo ligo svetovnega hokeja izpadli dve ekipi, ki bosta februarja nastopili na olimpijskih igrah, Slovenija in Avstrija. Te igre bodo za Slovenijo ogromen izziv, saj bo reprezentanca močnejša za Anžeta Kopitaja in Jana Muršaka, zato je prav, da so cilji tam visoki. Ne vidim razloga, zakaj ne bi tudi v Sočiju presenetili katere od velesil, če smo že v Stockholmu tako dobro igrali proti Čehom, Švedom in Kanadčanom. Slovenija je pokazala, da zna in da zmore igrati hokej na najvišji ravni in da je lahko na trenutke enakovredna najboljšim ekipam. Včasih so nas te ekipe podcenjevale, a nas vseeno premagale z visoko razliko, danes pa ni več tako. Včeraj nas je Kanada ponovno podcenjevala in če bi nas pred petimi leti vseeno razbila z visoko razliko, je včeraj celo trepetala za zmago,« pravi Grošelj.

Cilj mora biti hiter povratek med elito

Po olimpijskih igrah pa bo rise ob koncu sezone čakal še nastop na svetovnem prvenstvu divizije I, kjer bodo ponovno med favoriti za povratek v elitno skupino.

»Aprilsko prvenstvo divizije I bo za Slovenijo prav tako zelo pomembno in zahtevno, kajti kar nekaj reprezentantov bo imelo takrat še obveznosti v klubih, zato se ga ne bo moglo udeležiti. Za organizacijo tega prvenstva se je menda prijavil le južnokorejski Seul, ki je predvsem iz logističnega vidika dokaj neugodna lokacija. Kljub temu mora biti cilj slovenske reprezentance za sezono 2014, da ji poleg dobrega nastopa na OI uspe tudi vrnitev med najboljših 16 ekip na svetu in da bi čez dve leti lahko nastopila na svetovnem prvenstvu, ki ga bo v Pragi in Ostravi gostila Češka,« za konec dodaja Grošelj.