Enaindvajseterica kandidatov za nastop na majskem svetovnem prvenstvu elitnega razreda v hokeju na ledu v Stockholmu na Švedskem je v Mariboru krenila v glavni del priprav na to veliko tekmovanje. Vseh težkokategornikov selektor Matjaž Kopitar še lep čas ne bo imel na voljo, saj je po Evropi vrhunec klubske sezone. Zavoljo tega bo v prvi polovici meseca preizkušal tudi mlajše hokejiste, ki so se najbolj izkazali v mladinski selekciji. Kljub vsemu je pričakovati, da bo Kopitar na šampionat povabil prekaljene mačke, ki so Sloveniji nedavno zagotovili zgodovinski nastop na olimpijskih igrah.

Rakovčeve misli že pri zimi 2014

Ker je uvodni dan zbora v hokejskem svetu vse bolj cenjene slovenske članske vrste velik trenutek, je v Maribor prispel tudi vrh hokejske zveze na čelu s predsednikom Matjažem Rakovcem in generalnim sekretarjem Dejanom Kontrecem. Gre za lepo gesto, ki dokazuje, da ima moštvo polno podporo pisarne HZS, kar je predpogoj za uspeh na ledu. Da v domačem hokejskem okolju veje optimizem z vseh strani, je Rakovec dokazal z izjavo, v kateri se je dotaknil že prihodnje zime. Omenil je, da bo ta prav posebna zaradi udeležbe na premiernih olimpijskih igrah v Sočiju in svetovnem prvenstvu elite v Belorusiji. Če imajo olimpijsko vozovnico risi že v žepu, pa bodo morali za naslednji mundial razumljivo pokazati še ogromno znanja, saj bo boj za obstanek v Stockholmu neizprosen. Ob robu reprezentančnega druženja je Rakovec izkazal zadovoljstvo, da je zveza nedavno našla dogovor s klubi za prihodnjo sezono, ko bo peterica moštev igrala v INL, šesterica pa v novoustanovljenem mladinskem prvenstvu do 18 let.

Največ pozornosti je uvodni dan druženja kajpak pritegnil selektor Matjaž Kopitar, ki je postregel s svežimi informacijami iz slovenskega tabora. Izrazil je zaskrbljenost nad poškodbo dimelj izkušenega Marcela Rodmana, za katerega reprezentančni fizioterapevt pravi, da se bo vrnil v trenažni proces v roku treh tednov. V zadnjem hipu je poškodbo reber staknil robustni napadalec Robert Sabolič, ki bo v Maribor prispel jutri, šele nato bo selektor lahko ocenil njegovo stanje. Na seznamu poškodovancev se je znašel še vratar Luka Gračnar, ki je prebil glavo, a so ga že zakrpali z nekaj šivi. Na naše vprašanje, v kolikšni meri se bo reprezentanci na treningih zaradi obveznosti vodilnih igralcev v klubih poznala njihova odsotnost, je Kopitar povedal: »Gre za sestavni del, s katerim se ubada vsak reprezentančni selektor. Drugače ne gre. Po eni strani je takšno stanje dobro za mlajše fante, da se dokažejo, po drugi pa so nosilci izbrane vrste v klubih v rednem tekmovalnem ritmu, kar je dober znak. Nima smisla česar koli objokovati. Ko bodo igralci postopoma prihajali v bazni tabor, ne bodo trpeli zaradi pomanjkanja tekem ali kondicije. Njim se bomo posvetili bolj s psihološkega vidika, obenem jih bo treba čim bolj osvežiti.«

Kopitar: Maribor 2008 se ne bo ponovil

Sogovorniki so v en glas poudarjali zadovoljstvo nad vrnitvijo hokejske reprezentance v Maribor, kjer je bila nazadnje leta 2008 pred prvenstvom v Halifaxu v Kanadi, ko je bil na slovenski klopi Mats Waltin, njegov pomočnik pa je bil ravno Kopitar. »Takrat so se dogajale čudne reči. Verjamem, da bo zdaj drugače. Pravzaprav ne obstaja niti najmanjša bojazen, da bi se nam godilo kaj podobnega kot pred petimi leti. Že po prvem dopoldanskem treningu smo se počutili nadvse dobrodošli, opazili smo ogromno zainteresiranosti vseh v dvorani,« je povedal selektor Kopitar in hkrati izrazil zadovoljstvo nad vnemo igralcev v zadnjih dveh tednih v Kranju, kjer je bilo zatočišče legionarjev po koncu klubske sezone. Prve rezultate treningov bo Kopitar videl že ta petek in soboto, ko bodo v Mariboru gostovali Italijani. Naši zahodni sosedje se pripravljajo na bližnji turnir drugega kakovostnega razreda, zato bodo najverjetneje prišli v najmočnejši zasedbi in z več kilometrine v nogah. Skupno bo Slovenija v pripravah na SP odigrala sedem tekem. Šest v Mariboru, zadnjo pa 26. aprila na Dunaju z Avstrijo.

»Na uvodnih preizkušnjah z Italijo ne želim ustvarjati nikakršnega pritiska. To bo velika priložnost za mlajšo generacijo hokejistov, da se pokaže v najboljši luči. Zadovoljen bom, če bodo dali vse od sebe, želim pa si, da odigrajo sproščeno,« je še pristavil včeraj zelo zgovorni Matjaž Kopitar. O tem, ali bo izbrana vrsta prihodnji teden, ko bosta v mariborski Ledni dvorani še dve tekmi s Kazahstanom, v bolj popolni zasedbi, je za zdaj še prezgodaj govoriti. Veliko bo odvisno od razpleta v slovenskem prvenstvu, kjer bosta Slavija in Triglav v soboto odigrala povratno tekmo polfinala, nato v nedeljo sledi prva tekma finala. Če se bosta oba finalista strinjala, bo drugi dvoboj na sporedu že naslednji dan, sicer v torek ob 15. uri. Spomnimo, prvak bo znan po največ treh tekmah, saj bosta moštvi igrali na dve zmagi, že danes (19) pa bo v Zalogu padla odločitev o zmagovalcu letošnje izvedbe v drugoligaški INL, ko bosta v finalni seriji še petič prekrižala palice Slavija in Bregenzerwald.