Čeprav je prvi zvezdnik slovenske reprezentance Robert Kranjec, mu je včeraj velik del medijskega blišča odvzel Jurij Tepeš. 24-letni Ljubljančan je pripravljenost letalnice dobesedno spoznal in preveril od vrha do dna. Najprej je vsem nagnal v strah v kosti, ko je pri 80 metrih spektakularno padel, a kot spretni akrobat brez poškodb zdrsel v dno, nato pa v kvalifikacijah z zvrhano mero poguma s poletom 216,5 metra postavil največjo daljavo med tekmovalci, ki so vnaprej uvrščeni na tekmo (v edini seriji za trening je bil z 221 metri najdaljši Piotr Zyla, v kvalifikacijah pa je najdaljšo daljavo z 217 metri dosegel 40-letni Japonec Noriaki Kasai). »Se zgodi. Za velikanko sem bil preveč drzen, vendar sem se dobro rešil,« je bil prvi komentar Jurija Tepeša, ki se je vidno oddahnil. Še prej je z dvigom rok pomiril zaskrbljene navijače. Nato je dobil lekcijo selektorja Gorana Janusa, naj se malo umiri. A ni bilo povišanih tonov, ker se je v času, da sta znova vzpostavila stik, pomiril tudi Janus, ki je bil presenečen, ker ga je Jurij na vprašanje, ali je normalen, pričakal s smehom. Predvsem sta se pogovorila, kako se lotiti naslednjega poleta, v katerem Tepeš znova ni popuščal, saj je kazalo, da bo strmoglavil na glavo. »Ker je bil to pravzaprav to moj prvi polet v Planici, nisem vedel, da mi bo pod smučmi zmanjkalo vzgonskega vetra. Na veliko presenečenje po padcu pred naslednjim poletom ni bilo nobenega strahu,« je dodal Tepeš, ki je očitno vajen padcev, saj je tudi na poletih v Harrachovu padel, a na Češkem zato, ker ga je neslo predaleč.

Polet Petra Prevca 206 metrov, kar je bil drugi dosežek med vnaprej uvrščenimi, je bil sploh njegov prvi v Planici čez 200 metrov, saj je za trening skočil 187 metrov. »Ker ni bilo vzgonskega vetra, smo vsi kar popadali dol. Prvi polet sem še tipal letalnico, kvalifikacijski polet je bil glede na razmere še kar dober, a bom delal na tem, da naredim po tehnični strani boljši polet. Z Jurijem bova skrbela, da tekmece zadrživa čim dlje od Kranjca, ki bo zmagal,« je bil po tradiciji jedrnat 20-letni Peter Prevc, ki ga je včeraj v Planici spremljalo 9500 gledalcev, večina med njimi je bila šolarjev.

Selektor Goran Janus je bil vidno utrujen. Ni se mogel spomniti, kdaj so kvalifikacije trajale dve uri. »Šest Slovencev na tekmi je realna slika naše kakovosti. Vesel sem, da se je Tepeš zbral, potem ko je zaradi grobe napake padel, kar je posledica izjemno velike želje, zato ga bo treba umiriti. Drugi Jurijev polet je bil ekstremen, zato bo na tekmi zelo močan, sicer pa sva komunikacijo po padcu zaključila zelo hitro. Ker je Kranjec v izvrstni formi, gremo na zmago, svoje bosta dodala Prevc in Tepeš. Konkurenca je željna letenja, nihče ne popušča, tudi drugi imajo tako kot mi še rezerve,« je povedal Goran Janus, ki bo danes za en polet zastavico prepustil Damjanu Frasu, da bo zamahnil Kranjcu.