Zanimivo je njegovo angleško ime dandelion, ki so ga Britanci slišali pri Francozih. Po francosko namreč dent-de-lion pomeni levji zob. Listi mladega regrata so namreč tako ostro nazobčani, kot bi iz profila opazovali zobe v levjem gobcu. Podobne umetniške predstave je imel oni Nemec, ki je prvi zarjul besedo löwenzahn, ki pomeni isto, ko je na travniku ozrl regrat. Nemci mu sicer pravijo tudi kuhblume, kravja roža, v kulinariki pa ga zaenkrat niti ne spoštujejo kaj prida. Nekoliko naprednejši so Britanci, ki rumene regratove cvetove pomočijo v slano maso za palačinke, jih ocvrejo, nato pa jih primejo za steblo in pohrustajo. Italijanska specialiteta je topel dušen regrat (kakor blitva, radič ali cikorija) z vmešanimi poširanimi jajci ali jajci na oko ter nastrganim parmezanom. Ampak pomladanskega regrata je za takšne kuharske vaje pravzaprav škoda, zato ga pri nas pripravljamo večinoma v solati. Eden od tradicionalnih načinov je s popraženo slanino, ampak tako preveč zakrijemo izjemen regratov okus. Najboljši je regrat s krompirjem, sesekljanim česnom in morda trdo kuhanimi jajci, zabeljen z olivnim (ali celo bučnim) oljem, kisom in soljo. Imeniten je tudi s teranovim kisom. Lepo se poda k jajčni omleti, ki jo nadevamo s svežim regratom in nastrganim parmezanom ter preganemo na pol. Regrat ni samo zelo okusen, ampak tudi zdrav, zlasti če ga naberete sami, denimo na kakšnem opuščenem pašniku, daleč od cest.

Regrat s koromačem

Potrebujemo 250 g regrata, 1 večji korenček, 2 drobna koromača, dva manjša krompirja. Za omako še 4 žlice olivnega olja, 1 žlico balzamičnega ali teranovega kisa, 1 žlico limonovega soka, morsko sol, sveže zmlet beli poper, 2 stroka česna.

Regrat temeljito očistimo, operemo in odcedimo ter stresemo v skledo. Krompir skuhamo. Česen olupimo in drobno sesekljamo. Za omako v solatno skledo stresemo sol, prilijemo limonov sok in balzamični kis ter mešamo, da se sol raztopi. Začinimo s ščepcem belega popra in s sesekljanim česnom. Med mešanjem postopoma prilijemo olivno olje. Korenček olupimo in drobno naribamo, po možnosti naravnost v omako, tako bo ohranil več okusa. Koromač očistimo, zelo drobno narežemo in vmešamo v omako. Kuhan krompir olupimo, narežemo na tanjše rezine, vmešamo v opran regrat, prelijemo s pripravljeno omako in na hitro premešamo. Če postrežemo kot samostojno jed, zraven ponudimo dober polnozrnat kruh ali kruh s semeni ter kozarec terana.

Članek je bil objavljen v prešnji številki revije Hopla.