Če gob nimate, v trgovini prodajajo sveže bukove ostrigarje, šampinjone in celo šitake. Slednje so kljub eksotičnemu imenu imenitna zamenjava za domače gobe, saj so po okusu blizu našim običajnim. Po Pohorju so nekoč galopirali številni konji, a jih takrat še niso uporabljali v prehranske namene. Dandanes, ko je konjina postala v kulinariki popularnejša, Luksemburžani jo dodajajo celo v lazanje, pa je drugače. S konjskim mesom pohorskemu loncu ne bomo storili sile, ravno obratno! Izvirna različica zagotovo vsebuje tudi divjačino, pri izbiri mesa lahko domišljiji nasploh pustimo prosto pot. Pohorski lonec lahko mirno postrežemo v krušnih skodelicah, ki jih zaužijemo skupaj z vsebino. Receptov za pohorski lonec je toliko, kolikor je kuharjev, ki ga pripravljajo, tako se tudi današnjega recepta ni nujno držati kot pijanec plota. Le ob kuhanju si predstavljajte, da ste nekje na Pohorju, in ne boste zašli predaleč.

Konjski podpohorski lonec

Potrebujemo 400 g mešanega mesa (konjsko, goveje, svinjsko, divjačina), 80g prekajene mesnate slanine (lahko jo nadomestimo z domačo prekajeno klobaso), 160 g krompirja, dva večja korenčka (po želji), 80 g čebule, 120 g ješprenja, 120 g mešanih gob (veljajo tudi sveže šitake, ki jih dobimo v trgovinah vse leto), 4 žlice olivnega olja, jabolčni kis, morsko sol, sveže zmlet poper, 4 stroke česna, majaron, šetraj, lovorov list.

Ješprenj po navodilu na embalaži namočimo v hladni vodi in skuhamo na zob. Medtem krompir in korenček olupimo, narežemo na kocke in skuhamo (ne razkuhamo!), odstavimo in odcedimo, vodo prihranimo. Meso očistimo in zrežemo na kocke, čebulo in česen ločeno drobno sesekljamo. Gobe očistimo in zrežemo. V lonec z oljem stresemo narezano meso, na drobne kocke narezano slanino oziroma klobaso ter sesekljano čebulo in polovico česna. Pristavimo in med mešanjem vse skupaj počasi opražimo. Vmes zalivamo z vodo, da česen in čebula ne porjavita! Dodamo narezane gobe in lovorov list in vse skupaj dušimo, da se meso zmehča. Dodamo odcejena ješprenj in krompir, solimo, začinimo s poprom, šetrajem in preostankom česna. Zalijemo s toliko vode od kuhanja krompirja in korenja, lahko tudi čiste goveje juhe ali navadne vode, da pokrije vse sestavine, zavremo in po okusu okisamo. Postrežemo z domačim kruhom in vinom.