Pira je plevnata vrsta pšenice, saj zrno po žetvi ostane v plevi, ki ga varuje pred onesnaženjem. Prednost pire pred običajno pšenico je tudi v precej višji vsebnosti beljakovin in nenasičenih maščobnih kislin, ki varujejo srce in ožilje. Piro v kuhinji uporabljamo v obliki zrnja ali moke. Moko uporabljamo kakor navadno pšenično, iz nje lahko pripravimo tako rekoč vse, od kruha in peciva do palačink in testenin. Še bolj široko uporabno pa je pirino zrnje, ki mu nekateri pravijo kar pirin riž, saj lahko z njim pripravimo prav vse jedi, ki jih sicer pripravljamo z rižem. Edino pri mlečnem rižu in riževem narastku se nam bržkone ne bi izšlo povsem po načrtih. Ali pač. Vsekakor pa lahko s piro zamenjamo riž v vseh vrstah rižot, ohlajeno kuhano pirino kašo uporabimo za solato, zlasti poleti, v kombinaciji s svežim paradižnikom, olivnim oljem in še čim. Za zimo pa bo ustrezen današnji recept.

Pira s piščancem in gobami

Potrebujemo 300 g pire, približno 400 g težak piščančji file, 250 g gob (šitake), 1 korenček, 1 steblo belušne zelene, 1 čebulo, 2 žlici olivnega olja, 30 g masla, 50 g parmezana, 1 dl suhega belega vina, strok česna, morsko sol, sveže zmlet poper.

Meso narežemo na trakove ali kocke, gobe očistimo in operemo ter narežemo. Vse skupaj popečemo na malo olivnega olja. Med pečenjem sesekljamo česen in ga dodamo v posodo z mesom in gobami šele, ko to odstavimo. Na olivnem olju popražimo sesekljano čebulo, že med praženjem ji dodamo piro in občasno premešamo, da se ne prismodi. Zalijemo z belim vinom, ki ga med mešanjem povsem ukuhamo. Nato piro med kuhanjem postopoma zalivamo z vodo (količina je označena na embalaži), dokler se ne skuha na zob (ne povsem do konca!). Kuhano piro dodamo pečenemu mesu in gobam, solimo in popramo ter previdno pomešamo in za nekaj minut pristavimo. Medtem parmezan drobno nastrgamo. Kuhano pirino rižoto odstavimo, potresemo s kosmi masla in z nastrganim parmezanom, pokrijemo in pustimo počivati pet minut. Rižoto rahlo premešamo in razdelimo na segrete krožnike. Zraven ponudimo kozarec enakega vina, kot smo ga uporabili med kuhanjem, če je to samostojna jed, še sezonsko solato.