Na svetu boljše žavbe ni, kot je ta česna glava, bi lahko priredili ljudsko popevčico, ki sicer opeva vinsko trto, menda najlepšo rož'co.

Žavbe zato, ker so česen nekoč uporabljali le kot zdravilo, šele pozneje v prehrani. Njegova močna eterična olja vsebujejo žveplove spojine, ki česnu dajejo značilni oster vonj. Ampak prav na račun teh žveplovih spojin in alicina česen velja za skoraj čudežno zdravilnega. Poleg tega, da dokazano krepko znižuje krvni tlak in holesterol, ugodno vpliva na prebavila in ščiti pred rakavimi obolenji, krvnimi strdki ter sladkorno boleznijo. Posebej cenjen je bil pri starih Egipčanih, za pet kilogramov je bilo moč kupiti dobrega sužnja. Pred iznajdbo penicilina so česen uporabljali proti infekcijam in zastrupitvam, kot naravni antibiotik, prav tako na ruski fronti, zato se ga je prijelo ime ruski penicilin. Iz podobnih razlogov mu pravijo tudi madžarska limona. Še pred kakšnim letom so naši trgovci ponujali zgolj kitajski česen, saj ga na Daljnem vzhodu pridelajo največ na svetu in je tudi najcenejši. Ampak zaradi načina pridelave in obdelave še zdaleč ni tako okusen kot domač, ki ga je letos v naših trgovinah spet dovolj. Poleg tega ga Kitajci radioaktivno obsevajo, da preprečijo kalitev. Česen seveda ne sme manjkati v dobri zeleni solati, na testeninah, v mesnih juhah in omakah, v nasprotju s splošnim prepričanjem pa ne sodi k pečenim belim jadranskim ribam. Navada namreč izvira iz časov brez hladilnikov, ko so se ribe med tržaškim ribičem in celinskim kuharjem rade že usmradile.

Peklenske testenine s česnom

Potrebujemo 400 g poljubnih testenin, pločevinko belega fižola, 2 dl ekstra deviškega olivnega olja, 4 glavice česna, morsko sol, zdrobljen čili ali sveže pekoče feferone, 1 šopek peteršilja.

Neolupljene, cele glavice česna položimo v majhen pekač, prelijemo s štirimi žlicami olivnega olja in za 40 minut potisnemo v pečico, segreto na 160 stopinj. Vzamemo jih iz pečice in pustimo, da se ohladijo. Medtem v velikem loncu pristavimo vodo za kuhanje testenin. Peteršilj grobo sesekljamo in stresemo v manjšo skledo. Pečene česnove glavice stisnemo z vilicami, da se meso izlušči iz lupine, dodamo ga peteršilju, nato med mešanjem postopoma prilijemo olivno olje – najprej tistega od pečenja česna. Nazadnje po okusu solimo in pogumno dodamo količino zdrobljenega čilija po okusu. Testenine po navodilih na embalaži skuhamo na zob, jih odcedimo in jim v loncu, v katerem smo jih kuhali, nemudoma primešamo malo olja in odcejen fižol. Dodamo še česnovo omako, previdno pomešamo in pristavimo le za minuto, toliko, da se pogreje. Nadevamo v segrete krožnike in postrežemo z zeleno solato in močnim rdečim vinom. Pogumnejši lahko peko česna opustijo in slednjega le olupijo in sesekljajo ter surovega dodajo omaki.