Komedija absurdov v Cestnem podjetju Ljubljana (CPL) se nadaljuje. Pred dnevi pa je sodišče v Ljubljani začelo tudi postopek izbrisa ljubljanskega podjetja Patera, prek katerega naj bi Mimović v reševanje CPL »uvozil« denar iz dveh skladov iz Italije in Švice. Razlog: podjetje na naslovu v Kristalni palači ni imelo niti nabiralnika, zato na njem ni moglo prejemati pošiljk. Sodišče se je za začetek izbrisa odločilo po tistem, ko je od lastnika in upravitelja stavbe izvedelo, da Patera nima ne njegovega soglasja za prijavo naslova ne najemne pogodbe. Spomnimo, še pred dobrim mesecem dni je Mimović javnosti pompozno sporočil, da je Patera odprla račun pri slovenskem Unicreditu in nanj prenesla poslovne aktivnosti. Od poslovnega sistema Patera zdaj ni ostalo tako rekoč nič, saj je italijansko podjetje z istim imenom zadnje bilance objavilo za leto 2009, na lastniškem deležu v CPL Naložbah, krovnem podjetju v Skupini CPL, pa so upniki, med katerimi so tudi banke, vpisali več izvršb.

Dvojec Mimović-Stanko Petrič (direktor CPL) medtem z novimi manevri še naprej zavlačuje z razglasitvijo stečaja ljubljanskega gradbinca. Tik pred včerajšnjim narokom, na katerem je ljubljansko okrožno sodišče odločalo o predlogu za stečaj, ki so ga vložili štirje delavci, jim je namreč Mimović na pošti osebno nakazal plače za oktober, november in december, vključno s pripadajočimi prispevki in lanskim regresom. S tem štirje delavci uradno niso več upniki, zaradi česar sta odvetnika CPL predlagala, naj sodišče postopek zaključi in stečaja ne potrdi.

»Današnje plačilo je čista zloraba procesnih pravic, saj ima dolžnik poleg štirih delavcev, ki so vložili predlog za stečaj, zaposlene še druge, ki plač še vedno niso prejeli,« je protestiral odvetnik omenjenih štirih delavcev Roman Završek, tudi sodnica Maja Lajevec pa je pripomnila, da gre za »evidentno zavlačevanje postopka«. Dejstvo je namreč, da bi morali delavci v skladu s kolektivno pogodbo prejeti plače že 15. februarja, a podatki Dursa kažejo, da se to ni zgodilo. Odvetnik dolžnika Miha Kač je zato izpodbijal omenjene podatke, saj da bi morebitna trimesečna zamuda, potrebna za vložitev predloga, nastala šele 16. februarja, četudi je jasno, da je bil denar za plače nakazan šele včeraj, pa še to samo štirim.

Sodišče je ob koncu sklenilo, da predlog CPL za zaslišanje prič in postavitev izvedenca zavrne ter da bo po preučitvi vseh listin izdalo pisni sklep o tem, ali bo stečaj potrjen ali ne. Završek je povedal, je rok za to trideset dni, a glede na dosedanjo prakso sodnice pričakuje, da bo to storila že prej. Kakšna bo odločitev sodišča, ni želel ugibati, dejal pa je, da »so z izplačilom štirih delavcev v CPL posredno priznali, da pri vseh drugih zaposlenih, ki še vedno niso prejeli plače, obstaja razlog za stečaj«.

»To je tisto, česar smo se bali,« je medtem potezo vodstva podjetja, ki si je s tem kupilo še nekaj časa, komentiral eden od štirih delavcev Andrej Medmeš. »Vsi smo upali, da bo stečaj potrjen, a so spet izigrali celoten sistem. To je mogoče samo v tej naši Sloveniji,« je še dodal.