Prvega januarja letos se je britanski kolumnist Alan Johnson v blogerskem zapisu na britanskem portalu Telegraph spraševal, ali je slovenski filozof Slavoj Žižek levi fašist. Omenjeni zapis je Janez Janša takrat delil s svojimi sledilci na mikroblogerski platformi Twitter.

Sicer pa izraz kljub temu, da ni najbolj pogost, nikakor ni nov. Verjetno je najbolj znani zgodnji uporabnik zveze »levi fašizem« filozof Jürgen Habermas. Izraz je uporabljal v 60. letih prejšnjega stoletja, ko je hotel slovito frankfurtsko šolo distancirati od levičarskih teroristov.

Besedno zvezo »levi fašizem« smo poiskali tudi v jezikovnem korpusu Nova beseda. Našli smo vsega skupaj tri zadetke v slovenščini, med drugim tudi zapis hudomušne izjave politika Iva Hvalice, ki se je na seji državnega zbora leta 1998 v smehu spraševal, da bo, če bo dvignil desno roko, desni fašist, če pa levo pa levi fašist.

Izraz ni tuj evropskim skrajnim desničarjem

Z izrazom »levi fašizem« sta opletala tudi dva evropska voditelja skrajnih desničarskih strank, vodja avstrijskih svobodnjakov (FPÖ) Heinz Christian Strache in vodja britanske nacionalistične stranke Nick Griffin. Tako Strache kot Griffin se zaradi svojih skrajno desničarskih nazorov pogosto pojavljata v evropskih medijih.

Strache je pozornost mednarodnih medijev vzbudil lansko leto, ko je objavil kontroverzno karikaturo, ki prikazuje zavaljenega bankirja z velikim nosom in manšetnimi gumbi v obliki Davidove zvezde, kako se pri mizi masti s hrano, na drugi strani pa ga gleda sestradani pripadnik navadnega ljudstva. Strache je objavil tudi fotografijo samega sebe ob odojku, ob tem pa je zapisal: »Če jeste svinjino, lahko vstopite«.

Leta 2011 bi moral Griffin imeti govor na srečanju filozofskega združenja na fakulteti Trinity, vendar je to sprožilo proteste kakšnih 30 ljudi. Fakulteta je nato umaknila povabilo Griffinu, ta pa je to označil za nedemokratično potezo in za obliko levičarskega fašizma.

Janšev plagiat

Spomnimo, Janšo so pred leti že ujeli pri »jemanju navdiha« od Britancev. Leta 2006 je imel na Trgu republike govor, za katerega je bil tudi nagrajen. Nato pa se je izkazalo, da si je ključne dele govora »izposodil« pri takratnem britanskem premierju Tonyju Blairu, natančneje iz govora na konvenciji laburistične stranke v Brightonu 30. septembra 1997.

Če je Blair v svojem govoru leta 1997 ugotavljal: »Nikoli ne bomo največji. Verjetno nikoli ne bomo najmočnejši. Lahko pa smo najboljši,« je Janša ponovil: »Nikoli ne bomo največji, nikoli ne bomo najmočnejši. Lahko pa smo najboljši.« Prav za to misel so bralci Večera Janšo nagradili z bobom leta, ki ga kljub ugotovljenemu plagiatorstvu ni vrnil.