Avtorji nemške študije opozarjajo, da bo visokotehnološki nadzor meja EUROSUR (European external border surveillance system; evropski sistem nadzora zunanjih meja, op. p.), ki bo vključeval tudi brezpilotna letala nad Sredozemljem in obalami severne Afrike, spodkopal pravico migrantov do azila. Če namreč migranti na begu nimajo možnosti doseči Evrope, tudi ne morejo učinkovito zaprositi za zaščito.

Slovenija vključena v načrtovanje skupnega nadzora nad mejami

Tiskovna agencija Inter Press Service (IPS) je nedavno objavila ugotovitev, da je zakonodajni paket, ki vključuje EUROSUR, potrdil šele odbor evropskega parlamenta za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve LIBE, celoten parlament in evropski svet pa bosta o njem še odločala; vendar se kljub temu »priprave na uvedbo EUROSUR že odvijajo zunaj nadzora javnosti«. Pisali smo že, da je evropska komisija v preteklih dveh letih organizirala »demonstracijska srečanja« orožarskih podjetij in proizvajalcev varnostne opreme (med njimi ameriškega Lockheed Martina, francoskega Thalesa in izraelskega IAI) s predstavniki držav članic. IPS je razkril, da so že za ta uvodna srečanja, na katerih so bile predstavljene zgolj ideje za razvoj nadzorne tehnologije, podjetja prejela med 10.000 in 198.000 evri. Skupaj bo EUROSUR evropsko blagajno do leta 2020 stal približno 330 milijonov evrov. »Prikaz opreme na teh srečanjih je pomemben del uvajanja novega sistema za upravljanje z mejami EU,« so zapisali v IPS. »Med leti 2014 in 2020 bodo države članice spodbujali, naj to opremo kupujejo s pomočjo evropskih skladov.« Tudi poslanci iz LIBE in še posebej evropski poslanci zelenih strank opozarjajo, da evropska komisija »samovoljno« prehiteva ustaljeno politično proceduro in se vnaprej dogovarja o milijonskih poslih z orožarji. Na slovenski policiji so nam potrdili, da so predstavniki naše države vključeni v načrtovanje skupnega nadzora nad mejami. Opremo evropske agencije za nadzor meja Frontex uporabljajo na postaji pomorske policije v Kopru, vendar je to le računalnik, po katerem drugim državam članicam posredujejo podatke o nedovoljenem prestopanju meje EU na slovenskem morju. V policiji so nam ob tem zatrdili, da v imenu EU oziroma da frontex zbira le podatke o številu in vrstah kršitev, ne pa osebnih podatkov kršiteljev. Kot kaže, pa bodo po vstopu Hrvaške v EU večji del nalog slovenske obmejne policije prevzeli naši južni sosedje.

Mogoča deportacija in nečloveško ravnanje

»Za zdaj je še prekmalu govoriti, ali je EUROSUR dober ali slab projekt,« je za Dnevnik povedal Adriano Silvestri, vodja oddelka evropske agencije za temeljne pravice (FRA) za raziskave azila, migracij in meja. »Njegov potencial je zagotovo v tem, da bi lahko hitreje odkrivali migrantske čolne, ki se na morju znajdejo v stiski,« je omenil potrebo po izboljšanju reševanja afriških beguncev v Sredozemskem morju.

»Obenem pa EUROSUR odpira dve vrsti tveganj za kršenje temeljnih pravic: prvič, izmenjava informacij o migrantih z državami, ki niso članice EU (ki pa jih frontex vključuje v sistem kontrole migracij, to so predvsem severnoafriške države, op. p.), bi lahko povzročila, da bi bili migranti deportirani ali da bi z njimi nečloveško ravnali. Poleg tega pa bi lahko osebne podatke zlorabljali tudi na druge načine. EU je sicer uvedla nekaj varovalk, a luknje v sistemu ostajajo.«