Tako rekoč ni štruklja na svetu, za katerega se ne bi našla lačna usta, s svojo obliko pa utegne nasititi čelo lačne oči. Štrukelj ne more skriti svojega izvora, saj ga izdaja že ime, ki je nezgrešljivo povezano s štrudljem. Struckel namreč v narečni avstrijski nemščini pomeni prav štrudelj. Strudel pa je v stari nemščini pomenilo vrtinec. In ker je bil štrudelj poleg tega, da je že sam zvit, nekoč v pekaču zvit v nekakšen vrtinec, kakor še dandanes zvijajo njegov najbližji sorodnik burek, se ga je prijelo takšno ime. Štrudelj je torej pečeni sorodnik kuhanega štruklja, ki mu na Koroškem pravijo povitnek (ker je lepo povit). Povita pa je tudi kvašena in pečena različica, ki ji pravimo potica, ponekod v Beli krajini tudi povitica. Kdo bi si mislil, da so vse te slastne jedi v sorodu. Sem sicer sodi še zamejska gubana ali briška h'banca, ki je vsaj po imenu spet bližnje sorodna s prekmursko gibanico… Saj veste, če raziskujemo dovolj daleč nazaj, smo si konec koncev vsi v žlahti. Kadar se takšna žlahta zbere pri vas doma, lahko presenetite s kakšnimi dobrimi štruklji, denimo po spodnjem receptu. Testo lahko seveda tudi kupite…

Koroški sladki skutni štruklji

Za vlečeno testo potrebujemo 500 g moke, 1 jajce, 1 žlico olja, ščepec morske soli, nekaj kapljic kisa. Za skutni nadev še 500 g skute, malo kisle smetane, 100 g sladkorja, 2 jajci, ščepec morske soli. Za zabelo še 60 g masla, 2 žlici drobtin, cimet.

Moko presejemo v skledo in naredimo jamico, v katero dodamo olje in ščepec soli. Sestavine na sredi gladko razmešamo, potem pa postopoma prilivamo mlačno vodo z nekaj kapljicami kisa. Testo mesimo z roba proti sredini, tako da je na sredini vedno gladko. Pregnetemo v gladko in prožno testo ter oblikujemo hlebček. Premažemo ga z oljem, pokrijemo s skledo in pustimo počivati vsaj pol ure. Medtem v skledi zmešamo vse sestavine za nadev. V veliki posodi zavremo slano vodo za kuhanje štrukljev. Spočito testo položimo na pomokano delovno površino, ga blago pomokamo in tanko razvaljamo v obliki pravokotnika. Namažemo ga z oljem ter tanko razvlečemo. Testo po vsej površini namažemo s skutnim nadevom in skrbno zvijemo. narežemo ga na 15 do 20 centimetrov dolge kose, ki jih na koncih zatisnemo. Zavijemo jih v zmočene in dobro ožete bombažne kuhinjske krpe, potresene z drobtinami, položimo v krop in kuhamo 15 minut. Kuhane odvijemo in narežemo na rezine, ki jih zabelimo z drobtinami in cimetom, popraženimi na maslu.

Če sladkor in cimet izpustimo, dobimo slane štruklje za prilogo mesnim ali zelenjavnim jedem.