To prav dobro vedo v Indiji in jugovzhodni Aziji, od koder čičerika izvira. Tam jo najdemo skoraj pri vsaki jedi – kot pri nas denimo kruh ali krompir. Najbolj znani jedi iz čičerke sta prav gotovo namaz humus, ki ga dobro poznajo vegetarijanci, in falafel. Pri slednjem gre za ocvrtke, nekakšne polpete iz mlete čičerike, začinjene s koriandrom. Pri nas ga v večjih mestih najdemo v obliki vse bolj priljubljene brezmesne in zelo hranljive orientalske ulične hrane. V Sredozemlju je bila čičerika razširjena že v bakreni dobi in prej. Po latinsko se ji pravi cicero, kar menda pomeni toliko kot skopuški ali reven. Bolj zanimivo je, da je po tej besedi dobil ime, pravzaprav priimek, veliki rimski govornik in državnik Marcus Tullius Cicero. Ampak ne zaradi tega, ker bi bil reven. Viri blizu njegove družine zatrjujejo, da je priimek Cicero dobil že eden njegovih prednikov, ker je imel konico nosu oblikovano tako, da je spominjala na zrno čičerike.

Kakorkoli že, če bi radi pripravili jed iz čičerike, pa nimamo časa za vsonočno namakanje, lahko že skuhana zrna v skoraj vsaki večji samopostrežni kupimo v pločevinki. Lahko jo vmešamo v opražene gobe ali zelenjavo, v solato ali pripravimo po spodnjem receptu. Teknila bo!

Gratinirana čičerikina juha

Potrebujemo 200 g čičerike, 1 čebulo, 2 žlici olivnega olja, 50 g ementalca, grojerja ali podobnega sira, 2 rezini belega kruha, morsko sol, sveže zmlet črni poper ali čili, 1 strok česna, 1 vejico rožmarina.

Čičeriko stresemo v lonec, prelijemo s hladno vodo in namakamo čez noč. Čebulo narežemo na tanke lističe. V manjšem loncu pristavimo odcejeno čičeriko, narezano čebulo in 1,5 litra hladne vode. Zavremo, pokrijemo in kuhamo približno dve uri. Kruhovi rezini rjavkasto opečemo v opekaču in ju razpolovimo, da dobimo štiri kose. Vsebino lonca prelijemo v posodo električnega sekljalnika in jo gladko sesekljamo. Vrnemo jo v čist lonec in pristavimo. V pečici segrejemo zgornji žar, v ponvici pristavimo olivno olje, na katerem največ dve ali tri minute pražimo olupljen česen in rožmarin. Česen in rožmarin odstranimo, odišavljeno olje pa prilijemo v juho. Začinimo jo s soljo in poprom ali čilijem ter pristavimo, da zavre. Vročo juho razdelimo v keramične jušne skodelice, nanje razdelimo popečene kruhove rezine, na katere drobno naribamo sir. Tako opremljene skodelice z juho postavimo pod žar v pečici in jih gratiniramo le toliko, da se sir stopi. Postrežemo kot predjed oziroma juho pred kosilom, zraven pa ponudimo dobro rdeče vino.