Cmok je v takšni ali drugačni obliki razširjen po vsem svetu, v vseh svojih različicah bi utegnil biti celo najbolj razširjena jed na svetu! Testene vrečice z mesnim ali zelenjavnim nadevom že tisočletja pripravljajo ljudstva z Daljnega vzhoda, naši sosedje Italijani so mojstri za torteline in raviole, celo naši najbolj znameniti idrijski žlikrofi ali koroški kločevi nudeljni niso nič drugega kot vrsta cmokov. Poleg nadevanih obstaja cela kopica navadnih cmokov – naši sosedje svaljkajo njoke, pri nas je njihov sorodnik krompirjev svaljek, Čehi pa prisegajo, da v tem vidijo dunajske cmočke. Ravno čehi so najbolj znani po cmokih, in sicer po žemljevih, ki vam jih v vsaki tamkajšnji spodobni krčmi postrežejo z golažem. Slovaki iz krompirjevega testa kuhajo haluške, nekaj med cmočki in vlivanci, jed pa zabelijo z zorjenim skutastim sirom. Madžari so že po svoji legi nekje vmes. Kuhajo nokedle, po imenu jed med njoki in knedli. Dobri so pa vsi.

Češpljevi ali marelični cmoki

Za skutno testo potrebujemo 300 g skute, 60 g masla, 100 g pšeničnega zdroba, 100 g moke, 2 jajci, morsko sol. Za nadev še 12 češpelj, sliv ali marelic (v tem času v trgovinah prodajajo sveže ringloje, sicer uporabimo zamrznjeno sadje), 12 kock sladkorja. za zabelo še 50 g masla ali žonte, 2 žlici drobtin, 1 žlico sladkorja.

V skledo damo skuto, moko, pšenični zdrob, jajci, staljeno maslo in ščepec soli ter ugnetemo gladko testo. Oblikujemo ga v hlebec, zavijemo v prozorno folijo in pustimo na hladnem počivati vsaj pol ure, še bolje pa čez noč. Medtem češplje, slive ali marelice očistimo in izkoščičimo ter v vsako potisnemo kocko sladkorja. Spočito testo stresemo na pomokano delovno površino, oblikujemo ga v debel svaljek in ga narežemo na 12 enako velikih kosov. Sploščimo jih, na vsakega položimo po en sadež s sladkorjem in oblikujemo lepo zatesnjene cmoke. Povaljamo jih v moki, nadevamo v osoljen krop in pokrite počasi kuhamo osem minut. Medtem pripravimo zabelo tako, da na maslu zarumenimo drobtine s sladkorjem. Dodamo kuhane cmoke, jih povaljamo in malo popečemo, nato pa še vroče postrežemo. Morda po kakšni krepki zelenjavni juhi kot samostojni jedi.